Kak…. Bagaimana cara kempiskan perut buncit ye? Perut saya buncit ni. tak tahu apa nak buat lagi dah. Makin hari rasa makin buncit.

Saya biasa mendapat soalan begini sebenarnya terutama daripada wanita-wanita yang telah berkahwin dan telah melahirkan anak. Namun begitu, masalah perut buncit ini adalah masalah sejagat. Lelaki atau wanita kedua-duanya mengalami masalah ini. Sebenarnya, bagaimanakah perut kita boleh menjadi buncit? Jom baca..

Cara-kempiskan-perut-buncit

Bagaimana Perut Buncit Boleh Terjadi

Tahukah anda? Pencernaan dan usus yang tidak sihat menyebabkan tubuh kita akan menyimpan timbunan lemak terutamanya di perut.

Seiring dengan peredaran masa, lemak yang ada di perut akan terkumpul dan menjadi semakin banyak. Lambat laun ia akan menjadikan perut anda buncit.

Anda yang suka tidur lewat dan tidak menentu masa, jarang bersenam, selalu minum minuman beralkohol,perokok aktif, tidak menjaga pemakanan, sering mengambil makanan segera, berlemak, berminyak berkemungkinan besar akan memiliki sistem pencernaan dan usus yang tidak sihat. Oleh kerana itu juga, mereka biasanya mengalami masalah perut buncit.

 

Kesan Membiarkan Perut Buncit Dalam Masa Yang Lama

Andai dibiarkan, ia akan memberi kesan yang buruk kerana tubuh akan mempunyai toksin yang berlebihan. Bagaimana kita mahu mengenalpasti adakah tubuh kita mempunyai toksin yang berlebihan?

Perhatikan gejala-gejala dibawah :

  • Tekanan perasaan atau stress yang melampau
  • Badan berbau
  • Masalah kulit
  • Sering berasa letih dan tidak bermaya
  • selalu terkena migrain
  • sering sakit kepala
  • Rasa kejang otot
  • Kembung perut
  • Mempunyai berat badan berlebihan

Adakah anda sering mengalami masalah di atas? Jika ya, ketahui cara kempiskan perut buncit yang dihadapi, tidak kira anda lelaki mahupun wanita seperti dibawah.

 

Cara Kempiskan Perut Buncit

(i) Ambil makanan yang tinggi serat
Makanan tinggi serat sangat baik untuk membantu kita menurunkan berat badan secara semulajadi.  Seperti yang kita ketahui, perut buncit terjadi kerana sistem pencernaan yang tidak sihat. Apabila kita rajin mengamalkan makanan yang tinggi serat, ia dapat membantu melancarkan pergerakan usus dan menyingkirkan lemak agar tidak menimbun di dalam perut secara berlebihan. Sumber serat yang baik adalah protein daripada kacang soya, kekacang, oat, husk, gandum, sayuran hijau dan buah-buahan segar.

(ii) Hindari Makanan Daripada Lemak Tepu
Tujuan kita mengamalkan diet adalah untuk menghilangkan lemak berlebihan. Oleh kerana itu, maka kita hendaklah menghindari makanan yang mengandungi lemak tepu. Makanan lemak tepu adalah seperti santan, daging berlemak, minyak, mentega, keju, aiskrim.

Walaupun begitu, tubuh kita tetap memerlukan lemak untuk menjaga kesimbangan berat badan. Maka, ambillah lemak baik yang biasanya terdapat di dalam minyak sayuran, avokado, ikan salmon dan kekacang.

(iii) Lakukan Senaman Secara Teratur
Senaman merupakan salah satu kunci penting untuk menghilangkan lemak di perut dengan cepat. Di antaranya adalah dengan melakukan sit-up sebanyak 20-30 kali setiap kali selepas bangun tidur pada pagi hari dan disertai dengan peregangan otot perut. Selain itu, berjogging 3 kali seminggu juga dapat membantu anda untuk membakar kalori di tubuh dengan cepat terutamanya di bahagian perut.

(iv) Lakukan Latihan Yoga & Pernafasan
Menjaga pemikiran yang sihat juga adalah sangat penting dalam menjayakan misi mendapatkan perut yang rata.Melatih fikiran untuk mejadi lebih tenang selaras dengan apa yang tubuh kita lakukan akan menyebabkan tubuh mengeluarkan hormon yang boleh membantu proses pembakaran lemak untuk menjalankan sistem metabolisme secara maksimum. Lakukan yoga atau melatih pernafasan anda 10-20 minit sehari selepas bangun daripada tidur. Ia akan membantu tubuh anda menjadi lebih relaks.

(v) Ambil suplemen tambahan
Suplemen tambahan juga sangat penting terutama kepada anda yang tidak dapat memenuhi keperluan harian dengan pemakanan sedia ada. Di antara suplemen Shaklee yang membantu adalah :

Herblax : Detox usus besar. Menyingkirkan lemak-lemak dan kekotoran yang melekat dan berkumpul di dinding usus seterusnya mengelakkan toksin daripada kekotoran tersebut memasuki tubuh.

Alfalfa : Detox tubuh, darah dan usus kecil. Menghalang retensi air (badan gemuk disebabkan oleh pengumpulan air di dalam tubuh).

Lecithin : pengemulsi lemak. Menghalang obesiti. Pengambilan yang konsisten mampu mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelangsingan yang seimbang.

OmegaGuard : pemecah lemak degil. omega-3 membantu mengatur hormon leptin yang dihasilkan oleh sel lemak. Hormon leptin ini mengendalikan nafsu makan dimana ia akan mengawal nafsu makan. kerana itu, sesiapa yang mengambil omega-3 di dalam diet harian akan berasa kenyang dan nafsu makan dapat di kawal. Apabila kita kurang makan, lemak simpanan yang terdapat di dalam tubuh akan digunakan. Selain itu, ia akan meningkatkan thermogenesis iaitu pembakaran lemak yang berlebihan di dalam tubuh untuk menghasilan rasa panas. Apabila thermogenesis meningkat, metabolisme juga akan meningkat dan tubuh akan terasa sedikit panas. Jangan risau. Ia tindak balas biasa tubuh terhadap kesan omega-3 itu. Keadaan ini akan menyebabkan peningkatan pembakaran kalori sehingga lemak yang terkumpul dapat dikurangkan. Maka, berat badan anda akan menurun atau badan anda akan terbentuk dengan lebih cantik.

ESP : membekalkan 9 amino asid perlu di dalam tubuh. Membantu penghasilan sel baru yang sihat bagi memastikan setiap sel berfungsi dengan baik. Memberi rasa kenyang dan tenaga untuk tempoh masa yang agak lama. Ia juga mampu menghalang retensi air.

Cinch Shake Mix : Memberikan keseimbangan nutrien pada badan. Mengandungi 24g protein, 24 jenis vitamin dan mineral dan 6 g serat larut. Protein penting untuk membina otot dimana otot tersebut akan membantu meningkatkan metabolisme tubuh dan membakar kalori. Ia juga mengandungi leucine yang berfungsi menjaga keanjalan otot bagi mengelakkan kulit tubuh menjadi mengeleber. Boleh diambil sebagai “meal replacement” bagi menggantikan menu makan  tengahari atau makan malam. Makanan yang kaya dengan protein akan menjadikan pengamalnya berasa kenyang untuk tempoh masa yang lebih lama.

(nota : jika anda ibu menyusu, boleh gantikan cinch Shake ini dengan ESP)

Cinch Energy Tea Mix : meningkatkan metabolisme tubuh, memberi tenaga berpanjangan, Mengurangkan keinginan untuk makan.

 

Pengalaman Pengguna Shaklee

Testimoni ni baru dapat. Masih panas! Saya ternganga tengok perut suami akak ni susut dengan pengambilan omegaguard secara disiplin.

Hafez Zahruddin

 

cara kempiskan perut buncit bagi lelaki

 

sy amik dr bulan 12 tahun lps tp tidak konsisten,lecithin n alfafa,esp..pastu lps gugur bulan april 2013 ni ,sy mule amik dgn knsisten cinch,omega,lecithin n teh cleanz yg model mila af tu..pastu sekrg dr 73 kg dah jd 56.5 kg..waistline dr 42 inch jd 29 inch,pastu saiz bra dr 36 inch da jd 34 inch..air 2 liter jer sy amik sari ,air manis sy elak,klu terdesak br sy minum mcm gi rumah org kan,takkn taknk minum air lak dah org hidang.. sy msh mkn kfc tp seminggu skali..kulit ke ape semer sy telan..mknn bersantan ke,rendang ke seme sy mkn..tp tidak mknn manis ..sbb sy rase lecithin n omega leh keluarkn lemak n minyak tp tidak karbohidrat..mkn nasi 2 senduk sehari..tp maggi sy mkn juge..sbb sy suke sgt mkn maggi..roti sy amik gardenia breakthru jer..klu sape2 rase leh control nk mkn byk de masalah sy rase..cume kene ambil julap lembut mcm herbla direct trs after mkn ..jgn tggu mlm.tp ambil sebiji jer..mknn ni klu die duk skjp jer dlm bdn ,mmg sgle lemk ke ape ke sempat nk serap oleh usus dah kene tendang keluar..itulh crnye klu nk mkn byk sbb thn mate nengok mknn sedap..

Suhana Mohamed Hassan

“Nak share berita gembira hehe. Macam malu jer tp nk share juga sbb nmpk perubahan yg best dgn shaklee. Ramai dh tegur kata dh kurus. Tp saya xrasa mcm saya kurus pun rasa mcm biasa jer sbb timbg pun berat sama jer. Xturun pun. Baru-baru nie saja g try jeans skinny saja try sbb mmg hubby xbg pki pun. Saja testing jer. Muat saiz M! Xtau nk tergembira ke apa tp sgt happy!. Baru nie beli dress online. Sekali dtg saiz kecik. Saja la try sarung.. Sekali…. Eh ehhh muat! Nak zip pun xsangkut pun!. Alhamdulilahhhh!. Buncit pun semakin surut. Makin lama mcm kempis dh. But of course xleh nk jd mcm perut anak dara sbb dh ada baby. Tp kalau terjadi mmg pehhhhh! Happy berganda2! Boleh proceed 2nd baby dn seterusnya tnpa risau dh buncit nie sbb ada shaklee ada mbantu!. Kak nad, terima kasih ya kenalkan shaklee nie. Xtau nk balas jasa mcm mane. Buncit dh semakin pupus!! Happy sgt!” Cerita my happy customer yang 3 bulan amalkan Lecithin dan Herblax

Nadiah Suhaidi

Adakah anda mengalami masalah perut buncit seperti mereka di atas? Jika ya, dapatkan Set Pelangsingan Shaklee di atas dan rasai sendiri perbezaannya.

Hubungi saya untuk konsultasi eksklusif dan maklumat lanjut.

Duit boleh dicari, tetapi kesihatan itu lebih “mahal” harganya.

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

 SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

Facebook Comments:
Cara Kempiskan Perut Buncit Dengan Selamat Tanpa Perlu Berlapar

2 thoughts on “Cara Kempiskan Perut Buncit Dengan Selamat Tanpa Perlu Berlapar

  • December 11, 2016 at 10:29 pm
    Permalink

    Satu tips tambahan adalah dengan memperbanyakkan minum air masak sekurangnya 8 gelas sehari. Nampak simple kan, tapi ramai orang yang nak kempiskan perut buncit tertinggal tips ini. 🙂 Jom amalkan.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.