Demam denggi adalah sejenis penyakit yang menggunakan medium nyamuk Aedes sebagai vektor pembawaanya. Sehingga hari ini masih tiada vaksin dan rawatan perubatan khusus yang boleh menghalang perkembangan virus denggi dari terus merebak di seluruh dunia.

Dan sejak akhir-akhir ini, kes demam denggi di Malaysia mencatatkan rekod jumlah yang begitu tinggi dan malahan angkanya terus meningkat saban tahun.

Persoalannya, bagaimanakah ia berlaku dan apakah cara untuk mengatasi demam denggi ini? Diharap visual infografik di bawah dapat membantu untuk meningkatkan serba sedikit kefahaman dan kesedaran awal kita tentang bahaya demam denggi.

Infografik-cara-cegah-denggi

Info! Tanda-tanda Demam Denggi

Apa Kata Sarah?

Bagaimana jika kita telah disahkan mengalami jangkitan virus denggi? Beberapa simptom awal telah berlaku dan apakah tindakan yang perlu diambil sebelum gejala demam denggi pergi ke tahap yang lebih serius? Mari kita dengarkan apa yang disarankan oleh Siti Sarah, seorang pakar nutrisi daripada Shaklee mengenai bantuan dan fungsi suplemen yang sesuai.

 

Bantu Kekuatan Sistem Pertahanan Tubuh Anda Dengan Nutrisi Suplemen Untuk Melawan Demam Denggi

Selain rawatan susulan doktor dan perawatan alternatif, nutrisi suplemen turut dipercayai dapat membantu melawan penyakit demam denggi dengan berkesan. Ia membantu sistem pertahanan tubuh untuk menghalang simptom-simptom demam akibat virus denggi supaya tidak pergi ke tahap yang lebih membahayakan.

Antara suplemen Shaklee yang berfungsi untuk  membantu meningkatkan sistem imun tubuh tersebut adalah seperti berikut:

#1 – Vivix :

  • Membantu meningkatkan imun sistem tubuh
  • Menggalakkan kesihatan menyeluruh
  • Membaikpulih dan memelihara DNA tubuh untuk memastikan sistem tubuh dapat berfungsi dengan baik

#2 – Nutriferon :

  • Penggalak sistem imun @ immune booster yang sangat hebat dan berkesan
  • Ia akan mengaktifkan sistem pertahanan imuniti dan menggerakkan “pasukan cari dan musnah” dalam sistem imuniti badan

#3 – Vitamin C :

  • Meningkatkan sistem imunisasi tubuh
  • Membersihkan salur darah
  • Melawan bakteria

#4 – Performance Drink :

  • Membantu mengatasi kehilangan air dari tubuh dengan membekalkan elektrolit bagi meningkatkan cecair dalam badan
  • Membantu mengimbangi kadar metabolisma air dalam tubuh bagi mengoptimumkan sistem penyejukan badan
  • Memberikan tenaga segera kepada otot untuk membantu mengatasi kelesuan dan sakit sendi serta otot.

[Mesti Baca] Info! Jenis Rawatan Denggi Alternatif

[Testimoni] Apa Kata Mereka Yang Pernah Mengalami Situasi Demam Denggi

Testimoni 1:

        Nurul – Suami diserang demam panas suspek denggi, platlet menurun

Husband saya demam dari hari jumaat minggu lepas. Saya ingat demam biasa aje. So just bagi panadol.

Sabtu pulak, husband saya masih lagi pergi kerja. Dia cakap demam dia makin teruk. Saya tak fikir apa lah. Sebab dia memang selalu kena demam.

Ahad pagi, saya bawa dia pergi ke klinik. Doktor kata kalau demam tak kebah juga esok, kena datang lagi buat further checkup.

Memang tak kebah pun sampai pagi isnin. Isnin pagi, kami decide pergi klinik kerajaan. Terus buat blood test. Doktor cakap suami saya suspected dengue.

Saya memang dah risau lah. Hari-hari follow-up buat blood test. Hari isnin platlet 129, hari selalsa platlet 122, hari rabu platlet 133. Hari khamis platlet turun sampai 116.

Ikutkan memang nak hantar masuk wad aje. Tapi hujung-hujung bulan ni, baru nak masuk gaji.. Almaklumlah..

Petang khamis tu, saya baru terfikir pasal Nutriferon. Terus beli Nutriferon dan Performance Drink. Balik tu terus saya bagi nutriferon 1 sachet dalam pukul 3 petang. Lepas tu pukul 7 malam saya bagi lagi 1 sachet dan sebelum tidur saya bagi lagi satu sachet. Di antara waktu tu saya buatkan Performance Drink 1 botol besar.

Pagi tadi buat blood test lagi. Alhamduliilah keputusan sangat mengujakan. Platlet naik ke tahap normal.. 160. Lega rasanya hati ni. So, doktor cakap suami saya bebas dari denggi. Nutriferon dan Performance Drink Shaklee memang best.

Testimoni 2:

        SilverHeart4u – Demam Sampai Bengkak Badan

2 minggu lepas saya disahkan mengidap demam denggi. Betapa sakitnya badan. 8 botol normal saline dimasukkan ke dalam badan sehari. Sehingga “bengkak” badan.

Memang tiada ubat. Jadi suami saya bekalkan Nutriferon dan air Performance Drink. Selain tu, saya sentiasa dibekalkan dengan sup ketam setiap hari.

2 sachet nutriferon saya ambil sehari. Alhamdulillah bacaan platlet darah naik dari 97 kepada 177 selepas 5 hari warded.

Sehingga doktor tulis dalam laporannya “impressed” dan saya discharge pada hari kelima.

Bersyukur saya pada Ilahi. Tiada denggi berdarah. Cuma kes saya terpencil. Denggi “attack” hati. Jadi, sekarang saya banyakkan minum air performance drink.

Testimoni 3: 

        Freevitamin.com – Pelanggan Alami Denggi Berdarah

Assalamualaikum. Hari ni nak share testimoni pelanggan saya. Seorang pesakit demam denggi berdarah di Hospital Sultanah Aminah yang semakin pulih selepas makan Vivix, Nutriferon, dan Performance Drink. Kisahnya begini….

Malam tu pukul 11 malam..suami dah tidur. Then satu call masuk. Bila dengar suara Chinese lelaki mengelabah saya pass kat suami..suara I untuk suami I je hokeh..hihi.hubby dengan mamai jawab call orang tu..dia nak beli 2 Nutriferon, 1 Vivix, dan 1 Performance Drink untuk abang dia kat Hospital Sultanah Aminah, tapi dia kat KL (dia ni adik..bagus adik belikan abang Shaklee)..

Dia nak COD..hubby cakap boleh..dia cakap “woo..bagus haa u punya servis..i call lain tak nak hantar”..then hubby cakap deposit kena 50% tapi dia keberatan (maybe dia takut kena tipu)..so fikir punya fikir ok la kami accept..lepas letak call hubby cakap “kalau dia cancel, kita hantar lebih banyak nyamuk Aedes”..haha..

Maka esoknya suami pun beli la tengahari tu sebelum waktu melawat. Naik motor Modenas je pun. Cepat dan pantas menyelinap celah jem kota Johor Bahru.hihi

Bila sampai hubby terus la pergi blok B..tak susah pun sebeb sebulan dua sebelum tu saya dan Zara tidur wad B ni kalau nak tau..pun sama kes denggi… Kami dulu level 2. Pesakit ni ground level..
Masa ni belum tahu denggi berdarah tau..jadi suami saya arahkan makan Nutriferon setiap 2 jam. Vivix pula sehari sesudu teh. Dan performance drink 3 kali sehari. Pesakit ni dah 6 hari dalam wad..kalau ikut pengalaman, 6 hari biasanya dah sihat..suami cakap dia pun nampak ok je boleh berjalan sana sini..

Tapi kaaaannn..malam tu adik dia call semula dalam 9PM..nak lagi 2 botol Vivix dan 6 kotak Nutriferon untuk abang dia! Sebab abang dia positif denggi berdarah..hui bahaya tu..adik dia ni pun familiar dengan produk Shaklee tau..dia ikut  saranan seorang Master kenalan beliau untuk ambil Nutriferon ni sejam sepeket..Vivix saya tak pasti berapa dos. Mungkin sehari 2 atau 3 sudu.

Tapi esok paginya bila buka sms yang dihantar jam 1 pagi, adik dia bagitau abang dia dah get better..12jam selepas menggunakan Nutriferon, Vivix, dan Performance Drink..Berita yang melegakan hati saya 🙂 jadi adik dia kurangkan Vivix dari 2 botol kepada sebotol dan Nutriferon dari 6 kotak kepada 4 kotak.

So keesokan harinya adik dia bayar full payment sebelum suami saya pergi beli. Bagi kebanyakan orang nilai ni mungkin terlalu besar untuk denggi berdarah. Tapi bagi sesetengah orang nyawa lebih utama dari wang ringgit. Tadi saya SMS adiknya bertanya khabar..sudah stabil dan lebih baik dari sebelumnya. No need additional medication.

 

Antara jalan penyelesaian yang boleh diambil bagi mengelakkan komplikasi denggi adalah melalui tahap kekuatan sistem tubuh kita sendiri. Tingkatkan sistem imun tubuh melalui nutrisi suplemen seperti yang disarankan di atas.

Inshaa Allah, tubuh kita akan imun terhadap pelbagai jangkitan penyakit termasuk yang serius seperti demam denggi.

Jika anda inginkan keterangan lebih lanjut berserta konsultasi eksklusif berkaitan suplemen Shaklee sebagai cara untuk mengatasi demam denggi daripada saya, boleh hubungi saya secara terus dengan segera.

Bertindaklah sekarang! Bantulah diri anda mahupun keluarga anda yang disayangi daripada bahaya denggi. Awas! Denggi boleh membunuh.

ORDER-SEKARANG

– ATAU HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

 SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

Facebook Comments:
Cara Untuk Mengatasi Demam Denggi Dengan Segera Tanpa Penggunaan Ubat

2 thoughts on “Cara Untuk Mengatasi Demam Denggi Dengan Segera Tanpa Penggunaan Ubat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge