Antara dilema para wanita; terutama yang sudah bergelar isteri adalah masalah haid tidak teratur. Kalau haid terlewat pun sudah gabra, apatah lagi kalau haid tidak datang untuk tempoh masa yang lama. Memang akan rasa stress yang melampau. sampai terbawak-bawak kepada perkara lain. Tak boleh salah sikit, sure nak mengamuk. Sampai suami pun bingung. Kenapa la isteri aku ni, mengamuk aje kerjanya.

isteri pulak asyik nak merajuk. salah cakap sikit merajuk. salah laku sikit merajuk. Kalau salah banyak..lagiii la kan?  Sekali sekala biasa. Alangkan lidah lagi tergigit. tapi… kalau selalu sangat dan berpanjangan, rumah tangga bukan lagi jadi rumahku syurgaku. tapi rasa panas aje. nak duduk pun rasa tak senang. Bila suami tanya.. “yang.. awak ok?” dan di jawab oleh si isteri, ” saya ok aje”.. tentulah si suami ingat isteri dia ok. Padahal isteri tu nak dibelai, nak bermanja, nak dibantu apa yang patut.

Atasi Masalah kitaran haid tidak teratur

Dalam pada itu, dalam kepala isteri mesti asyik fikir yang bukan-bukan. kenapa aku tak datang haid ni. Aku ada apa-apa masalah kesihatan dalaman ke? Aku ada penyakit yang aku tak tahu ke? Mula la terbayang pasal penyakit endometriosis laa, PCOS la, cyst la.. ishh, takut pulak.

Bagi yang duduk berjauhan, lagi parah. Sorang di utara, sorang di selatan. kadang-kadang jumpa 1-2 kali aje sebulan. Dah la susah nak jumpa, masa nak bersama pun terhad. Ingatkan bila dah bersama, boleh la dpat result positif, sekali tengok-tengok result masih menghampakan. Punca utama? Masalah haid tidak teratur. Sedih? Kecewa? rasa rugi? semua rasa ada…

 Dan, satu lagi masalah apabila haid tidak teratur adalah kita sangat susah nak rancang kehamilan. Ada yang sudah kahwin dalam tempoh yang lama, 5-7 tahun pun masih belum di kurniakan cahaya mata. keep on trying dan trying. sampai apa yang orang cakap, apa petua yang orang bagi, semua kita cuba. orang suruh makan itu, kita makan. orang suruh pergi berubat dekat sana, kita pergi. Masa tu duit belakang kira..

Ada juga yang rancang nak anak setiap 2 tahun tapi tak sampai setahun umur anak, dah mengandung lagi. Sebab? bila haid tak datang, kita tak tahu bila masa subur kita. Tengok-tengok dah mengandung lagi. Cek-cek pregnancy kit.. tadaaaa… 2 lines. Masa tu, reaksi kita… blur.. blink blink. tak tahu nak lompat gembira atau nak rasa seram sejuk. Nak bagi tahu suami pun kena tunggu timing yang betul-betul baik.

Begitu serius kan masalah haid tidak teratur nih?

Ini adalah cerita yang dikongsikan oleh rakan saya, puan Ija Ramli dalam video dibawah. Dilema beliau seorang ibu yang punyai masalah haid tidak teratur.

Dengan suasana tempat kerja yang semakin stress dan mencabar setiap hari, cabaran buat wanita semakin hebat. Emosi yang terganggu akan menyebabkan hormon dalam badan menjadi bercelaru.

Jika anda mengalami masalah haid tidak teratur, jangan risau, anda tidak berseorangan. kerana ramai wanita-wanita di luar sana yang sedang mengalaminya. Bantu diri anda untuk kembalikan semula kesihatan dalaman tubuh agar rumah tangga kekal berseri.

Untuk masalah haid tidak teratur, anda digalakkan untuk mengambil Set Asas Haid Tidak Teratur :

  • Vitalea

  • Vitamin C

  • B Complex

  • Gla Complex

Pesanan buat suami-suami yang ada isteri yang selalu beremosi tak tentu pasal, dapatkan set ini untuk isteri tersayang. Semoga rumah tangga anda dan pasangan terus kekal bahagia. Dan rajin-rajin bantu mereka buat kerja rumah ya. atau sekurang-kurangnya tolong jaga anak semasa mereka sedang memasak. Ia sangat membantu.. Percaya lah.

Untuk pertanyaan lanjut dan konsultasi eksklusif, hubungi saya di:

Eksklusif hanya di Yourfabulousmama.Net

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

 SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).
————————————
Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat  atau mencegah sebarang jenis penyakit

Facebook Comments:
Masalah Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung

4 thoughts on “Masalah Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung

Leave a Reply

Your email address will not be published.