Apabila anda mengalami sakit pada tangan, tangan kerap kebas dan berasa lenguh, tangan terasa lemah dan berat dan otot bahu juga lenguh dan amat sakit bila dipicit, ia berkemungkinan besar adalah disebabkan oleh masalah cakera tergelincir ataupun slipped disc.

Ketahui rawatan alternatif untuk slip disc selain daripada kaedah pembedahan.

Apabila saraf dihimpit dengan cakera yang tergelincir, saraf akan memberikan reaksi “sakit saraf” seperti mencucuk, renjatan elektrik, panas dan kejang pada peringkat awalnya. Kebiasaanya, rasa sakit ini akan dirasai sepanjang tangan hingga ke jari.

Jika dibiarkan berlarutan, sakit akan bercampur kebas. Sekiranya keadaan ini dibiarkan berlarutan untuk tempoh masa yang lebih lama tanpa tindakan, ia akan menyebabkan lumpuh.

Namun begitu, rasa berat dan lemah pada tangan tidak semesttinya bermakna anda akan mengalami kelumpuhan terutama jika anda rasa sakit dan lenguh pada bahu dan tangan. Ini kerana sakit lenguh bukanlah sakit saraf.

Ia biasanya berpunca daripada kekejangan otot. Jadi, jangan terburu-buru bersetuju untuk melakukan pembedahan tulang belakang jika anda diberitahu anda mengalami masalah slip disc.

Ada kemungkinan, ia boleh dielak dan anda tidak perlu pun untuk menjalani pembedahan tersebut.

Jangan keliru dengan kenyataan di atas ya. Ada beberapa perkara yang anda perlu tahu dan difahami oleh semua orang iaitu :

  • Kebanyakan sakit tengkuk (>50%) berpunca daripada sakit sendi facet (arthritis). Gejala klinikal paling utama ialah sakit otot pada tengkuk dan bahu yang menjalar turun ke tangan di samping simptom sampingan lain seperti pening dan hanyut. Dengan kata lain sakit sendi facet tengkuk boleh mimik sakit slipped disc.
  • Kebanyakan sakit slip disc (>50%) akan mempunyai sakit sendi facet pada masa yang sama. Gejala sakit yang bercampur gaul menyebabkan doktor sukar untuk membezakan samada ia sakit sendi facet atau sakit slip disc. Hanya doktor yang berpengalaman mampu membezakannya. Jadi, jangan bergantung hanya pada seorang doktor sahaja. Dapatkan pandangan doktor lain untuk masalah anda.
  • Jika betul anda mengalami slip disc  dan telah disahkan melalui pemeriksaan MRI, alternatif pembedahan bukanlan langkah rawatan yang pertama. Rawatan peringkat awal yang biasanya diberi kepada pesakit slip disc ialah suntikan epidural steroid dan juga beberapa ubat saraf yang perlu dimakan.

Jom Baca >> 7 Cara Kurangkan Sakit Slip Disc

Jika masalah Slip Disc sudah berlanjutan untuk tempoh masa yang panjang; fisioterapi dan ubat selalunya tidak akan memberi kesan terbaik.

Kebiasaanya rawatan secara suntikan radiofrequency adalah lebih baik dan dapat memberikan kelegaan serta  keberkesanan sehingga lebih daripada 80%.

Alternatif Rawatan Slip Disc Dengan Shaklee

Selain rawatan di atas berkaitan struktur mekanikal tulang belakang, masalah Slip Disc juga boleh dibantu melalui pemakanan nutrisi. Dengan membekalkan sumber keperluan utama struktur dan mekanisme tulang belakang, ia berupaya membantu pembaikpulihan secara semulajadi dan mengurangkan kesakitan secara dalaman.

Bagaimana ingin mendapatkan nutrisi untuk struktur dan sistem tulang belakang?

Berikut adalah 3 jenis suplemen yang terbukti membantu menyelesaikan masalah berkaitan tulang belakang termasuk Slip Disc. Suplemen-suplemen ini mengandungi nutrisi khas tertentu yang mempunyai kelebihan dan peranannya yang tersendiri untuk membantu sistem tubuh sama ada untuk pembaikpulihan (repair) atau pemuliharan (maintenance).

#1 – OsteMatrix

  • Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium memastikan tulang yang kuat dan padat, penting juga kesihatan ligamen dan otot. Kehadiran vitamin D dan magnesium berperanan meningkatkan kadar kecekapan penyerapan kalsium dan juga untuk pertumbuhan tulang.

#2 – OmegaGuard

  • Omega-3 merupakan anti inflamasi yang baik. Ia mengurangkan radang akibat sakit sendi, membantu melambatkan degredasi tulang rawan dan mengurangkan reaksi keradangan antara sendi.

#3 – Vivix

  • Vivix menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slip disc. Ia sangat penting dalam membantu menyokong kesihatan sendi dan juga menyokong kesihatan tubuh dengan memberi keperluan secara menyeluruh.

Testimoni Penghidap Masalah Tulang Belakang Dan Slip Disc

Testimoni 1:

Saya juga ada masalah slip disc. Oorthopaedic suggest saya ambil b-cobal. So, saya gantikan dengan B Complex Shaklee.. Saya ambil juga OsteMatrix dan Vivix.

Untuk sembuh itu mungkin tidak sebab disc memang dah rosak. Tapi untuk menguatkan dan elakkan daripada makin teruk dan sakit In Shaa Allah…

– Moonalisa Mokhtaruddin

Testimoni 2:

Suami saya dan saya sendiri pun pernah alami slipped disc. Ambik Ostematrix & B Complex.. Insya Allah berkesan.

– Wan Derina Wan Dahili

Testimoni 3:

Saya baru 4 bulan lepas kena slipped disc. Jalan tak boleh nak tegak. Jalan kena membongkok. Bila jalan mesti kena pegang kerusi atau meja dengan dinding. Nak duduk pun tak oleh sebab dah terlampau sakit sangat.

Alhamdulillah saya ambik OsteMatrix. Sebab masa tu saya hanya mampu beli ostematrix je. Sekarang dah ok sangat-sangat after hari ke-6 ambil ostematrix sampailah sekarang. dik saya yang recommend dekat saya.

Tapi apa-apa pun masa tengah ambil OsteMatrix dan AJHT, postur badan masa duduk dengan tidur tetap kena JAGA!. Jangan angkat barang berat-berat buat sementara.

Sekarang happy sangat-sangat sebab dah OK. OsteMatrix memang terbaik!

– Edrina Khalil

Testimoni 4:

Pada tahun 2010, saya mengidap sakit pada tulang tengkuk, slip disc nombor 4, 5 dan 6. Buat rawatan di hospital pakar dan kena buat rawatan sebanyak RM17 ribu.

Pada tahun 2011, saya sekali lagi terpaksa membuat pembedahan sehingga habis RM13 ribu. Macam-macam usaha saya buat. Bermacam-macam suplemen saya ambil sebab nak cepat elok.

Pada suatu hari, isteri saya telah belikan saya produk Shaklee. Masa tu nama produk tu saya tak tahu. Main telan aje asal boleh sihat.

Rupa-rupanya, nama suplemen tu adalah OmegaGuard, AJHT dan VIVIX. Keadaan saya semakin bertambah sihat dan tak perlu lagi buat rawatan susulan ke hospital sejak 2 tahun ni.

– Fadhil Warehghimau

Testimoni 4:

Saya penghidap slipped disc. Undergo 1st surgery in April 2011 utk restructure disc L3/L4, L4/L5, L5/S1. 3 discs. Alhamdulillah, went well for 3 years.

In Dec 2014, doc sahkan dah chronic sbb level2 yg td tu slipped semula (doc sifatkan dah useless) dgn tambahan S1/S2 & S2/S3 pon dah slipped. Juga minor scoliosis. 

I was bedridden for almost 2 weeks dgn keadaan ms tu nk tarik nfs pon terjerit sbb sakit sgt. X blh gerak bdn. Doc soh 2nd surgery which actually i might have to undergo another 3rd n 4th surgery jgk lps tu. I refused.

15 dec 2014, sy start vivix 3 tsp sehari selama 1 minggu. On day 3rd, blh bangun n susukn anak tnpa rs sakit. Ms tu bby baru 5 bln.

Then 23 december sy dah blh bgn, berjln elok sume. Next week tu dlm 10 hari lps ambik vivix 1st dose, dah drive semula g kerja pergi balik (kepong – sh alam).

Alhamdulillah. Masa tu plk, kena sekali denggi berdarah. Tp fast recover walhal doc dah mcm ragu2 dah ms tu. Org lain dah almost icu katanya sbb reading sy 7 je.

Dan amazingly, sy still bengkak susu sbb warded, 4 hari x jmp baby. Sampai doc nak call husband nk soh bwk baby naik ward. Sy ckp xyah, byk pam je dah huhu…

Since then sy reduce 1 tsp sehari sampai hbs 2 botol. Lps tu, sbb kewangan x brp mengizinkan, sy just maintain dgn bcomplex n lecithin utk saraf (sbb saraf sy dah “luka parah” sbb kna tindih dek discs tu) dan mkn oste utk ganti painkiller.

Sy x blh mkn painkiller actually. Rejection. Sy cuma boleh ambil morphine drip je. Tp bila sakit terpaksa ambik voltaren jab. Selain voltaren, say tramal jab, x hlg pon sakit saya.

Plus, painkiller sy prescribed utk sy semua ada 3 level side effect. So mmg sy sgt3 elakkan la.

Alhamdulillah, dah lm x sakit blkg due to slipped disc ni. Nnt bila ada rezeki lbh, nk smbung vivix balik.

– Adilla Hasan

Testimoni 5:

rawatan alternatif untuk slip disc

Testimoni 6:

testimoni slipped disc

Testimoni 7:

testimoni slipped disc

Testimoni 8:

testimoni slipped disc

Adakah anda juga sedang mengalami masalah Slipped Disc? Sedang dibelenggu masalah untuk mendapatkan kos rawatan yang berbaloi untuk mengatasi sakit Slipped Disc?

Sememangnya Slipped Disc sakit untuk orang kaya. Kos rawatannya melibatkan banyak kos RM dan perlu hadir ke banyak siri rawatan susulan.

Kadangkala ia tidak hilang begitu sahaja atau pulih sepenuhnya. Ia boleh datang semula jika langkah kesedaran dan kawalan tidak diambil kira.

Bagi mengurangkan kesan kesakitan dan gejalanya, suplemen nutrisi ini boleh membantu proses pemulihan slipped disc anda dari masa ke semasa.

Adakah Shaklee Selamat Untuk Anda

Persoalan yang sering berlegar-legar di fikiran pelanggan kami, adakah suplemen Shaklee ini selamat?

Terdapat lambakan produk di luar sana yang menawarkan penyelesaian kepada masalah slipped disc ini. Walau produk-produk itu dikatakan berkesan, namun, adakah ia benar-benar selamat?

Shaklee merupakan jenama terunggul di dunia, melebihi 100 tahun di pasaran. Produk yang tidak berkualiti tidak mampu untuk  bertahan selama itu. Jaminan Shaklee, Semua produk Shaklee “Safe, Proven, Effective”

Apabila kami mengatakan ia berkesan, kami bukan sekadar bergantung kepada testimoni pengguna semata-mata. Tetapi kami sertakan dengan bukti. Untuk makluman, Shaklee merupakan satu-satunya syarikat di dunia yang mempunyai Kajian Landmark Study (KLIK untuk bacaan lanjut).

Kajian ini merupakan penanda aras kepada revolusi pemakanan tambahan yang ada di dunia. Kajian ini dijalankan oleh pihak ketiga, bukan oleh pihak Shaklee sendiri.

Segala hasil kajian samada yang baik atau yang buruk akan dipaparkan kepada umum. Maka, tiada syarikat yang berani untuk membenarkan kajian ini dilakukan, selain dari Shaklee.

 

Beli Dari Yang Pakar Bukan Dari Sesiapa Sahaja

Pengambilan suplemen perlukan bimbingan. Harga yang anda bayar termasuk konsultasi berterusan. Pengalaman saya melebihi 5 tahun di dalam bidang nutrisi dan pemakanan tambahan ini, insya Allah mencukupi untuk saya berikan servis terbaik buat pelanggan saya.

Saya juga merupakan salah seorang Shaklee Certified Product Consultant, mendapat bimbingan terus dari Shaklee sendiri.

Niat saya di dalam Shaklee ini adalah untuk membantu anda dan keluarga anda mendapat kesihatan yang lebih baik dan membantu anda dan keluarga anda menyelesaikan masalah kesihatan anda.

Saya menyediakan konsultasi berterusan termasuk panduan pengambilan suplemen khas untuk pembeli yang membeli dengan saya sahaja. Selama lebih 5 tahun dengan Shaklee ini, saya sudah membantu beratus orang diluar sana berkaitan masalah slipped disc.

Istimewa!: Konsultasi eksklusif, khas untuk pelanggan saya sahaja.

Alhamdulillah. Saya biasa menguruskan penghantaran melalui courier di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Malahan saya juga biasa membuat penghantaran ke luar negara.

Jadilah pengguna yang bijak.

 

Set Slipped Disc

Pilihan Set untuk Slipped Disc terdiri daripada :

(1) Set Lengkap : Vivix, Omegaguard, Ostematrix (Harga Pasaran : RM672)

(2) Pack Tunggal : Vivix : RM475

Nota : Belian 2 botol vivix melayakkan anda untuk mendapatkan diskaun sebanyak 15%, Keahlian Shaklee secara PERCUMA (jimat RM69) dan Cash Back RM38

rawatan alternatif untuk slip disc

(3) Pack Mini : Omegaguard, Ostematrix (Harga Pasaran : RM197)

rawatan alternatif untuk slip disc

Walaupun Set Lengkap merupakan pilihan yang terbaik buat anda, namun, anda boleh mendapatkan pack mini jika mempunyai kekangan kewangan.

Hubungi saya untuk mendapatkan lebih penjimatan, sehingga 10-15% apabila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee.

 

Hubungi Untuk Order

Hubungi saya segera untuk mendapatkan Set Slipped Disc anda. Inshaa Allah saya akan bantu anda sebaik mungkin.

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

Facebook Comments:
Rawatan Alternatif Untuk Slip Disc Tanpa Pembedahan

2 thoughts on “Rawatan Alternatif Untuk Slip Disc Tanpa Pembedahan

  • January 16, 2016 at 7:55 am
    Permalink

    Excellent goods from you, man. I have be aware your stuff prior
    to and you are just extremely excellent. I actually like what you have bought here, really like what you are stating and the way in which in which you are saying it.
    You make it enjoyable and you continue to take care of to keep it sensible.
    I can’t wait to read far more from you. This is actually a
    great site.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.