Motivasi

10 Tips Meningkatkan Motivasi Pekerja Untuk Membina Organisasi Cemerlang

Bagaimana organisasi pekerjaan anda hari ini? Adakah sekadar biasa-biasa sahaja atau sangat produktif. Sebagai leader atau pemimpin, sudah tentu anda memerlukan sokongan tenaga kerja yang boleh membawa organisasi kerja / syarikat / kumpulan /network anda untuk terus maju ke hadapan.

Jika organisasi anda dilihat kurang bermotivasi atau kurang kuasa dalaman untuk melakukan kerja dengan semangat, mungkin 10 Tips meningkatkan motivasi pekerja berikut mampu mengubah persepsi sumber aset tenaga kerja anda.

Apa yang penting, sebelum  para pekerja anda diarahkan untuk meningkatkan motivasi kerja,  anda sebagai pemimpin atau ketua perlu meningkatkan motivasi diri dan kepimpinan terlebih dahulu.

tips-meningkatkan-motivasi-pekerja

Apakah Itu Motivasi?

Untuk berjaya di dalam sesuatu usaha, setiap kerja mungkin perlu dilakukan secara berulangkali. Melakukan sesuatu kerja itu pula, memerlukan motivasi diri yang cukup tinggi untuk mencapai target atau sasaran yang diinginkan.

Motivasi seringkali dikaitkan dengan dorongan dalaman individu untuk mencapai sesuatu matlamat atau kemahuan. Tanpa motivasi, kerja itu mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk gagal dilakukan pada percubaan kali yang pertama. Justeru, dorongan dalaman diperlukan untuk meneruskan percubaan untuk berjaya.

     Motivasi merujuk kepada rangsangan dalaman (proses psikologi) yang mengarahkan kelakuan manusia untuk mencapai sesuatu matlamat

– O.C. Ferrel, Business: A Changing World, 5th Edition

Apakah Ciri-Ciri Pekerja Yang Bermotivasi

Anda mempunyai pekerja yang bermotivasi jika mereka ada beberapa ciri-ciri yang berikut:

  1. Momentum awal dan fokus
    • Berusaha untuk memenuhi target kerja harian seawal mungkin. Atau dengan kata lain, menyiapkan kerja dengan lebih awal
  2. Bekerja dengan komitmen dan kesungguhan
    • Menunjukkan minat dan memberi sepenuh tumpuan terhadap tugasan kerja yang diberikan serta bijak mengendali sebarang masalah.
  3. Bersedia untuk belajar dan memberi pelajaran
    • Proaktif di dalam mempelajari sesuatu perkara yang baru dan juga tidak kekok mengajar orang baru atau rakan sekerja berdasarkan kemahiran yang ada.
  4. Bijak berkomunikasi dan mengendalikan tugas
    • Tidak kira tugas apa yang diberikan sekalipun, semuanya mampu ditangani dan dipenuhi dengan komunikasi yang berkesan untuk mendapatkan maklumat dan mengawal segala situasi masalah.
  5. Lebih memberi, meminta kurang
    • Memberi komitmen penuh kepada kerja, kurang merungut atau memberi alasan dan sentiasa positif terhadap sebarang masalah
  6. On-time
    • Jarang melihat mereka “missing-in-action”, datang lambat ke tempat kerja atau tidak menyiapkan kerja dengan alasan yang  tidak munasabah

Baca Juga >> Vitamin Untuk Meningkatkan Semangat Bekerja

Bagaimana Pula Jika Ingin Meningkatkan Motivasi Pekerja?

Anda cukup bertuah jika mempunyai pekerja yang sentiasa sangat bermotivasi. Namun hakikatnya sangat pelik barangkali.

Bagaimanakah caranya jika ingin meningkatkan motivasi pekerja? Tonton video animasi di bawah. Mungkin salah satu tips yang diberikan boleh membantu anda.

Semoga tips mudah yang dikongsikan bermanfaat untuk organisasi kerja anda. Akhir kata, selamat maju jaya.

motivasi kerja

 

Facebook Comments:
10 Tips Meningkatkan Motivasi Pekerja Untuk Membina Organisasi Cemerlang

View Comments

  • Tips yg baik. Nampaknya, tinggi betul expectation Steve jobs thdp pekerjanya - semua mesti profesional. Realitinya, kebanyakan pekerja ingin naik gaji tapi x ramai yg mempunyai inisiatif utk meningkatkan kecekapan & memegang tggjwb yg lebih besar.

    • Yup, mmg stress kalau dpt kerja dgn majikan serupa Steve Job. Kena tunjuk profesionalism baru boleh diterima. Kalau x sedia kembang potensi diri alamat jadi pekerja yang biasa-biasa je. Apa pun kompeni dan pekerja kena give n take.

  • Terimakasih informasinya

    • Sama-sama Tuan yang budiman.

Recent Posts

11 Makanan Tinggi Vitamin E Yang Perlu Ada Dalam Diet Anda Setiap Hari
  • Nutrisi Vitamin

11 Makanan Tinggi Vitamin E Yang Perlu Ada Dalam Diet Anda Setiap Hari

Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang sangat penting untuk kesihatan tubuh badan manusia. Selain vitamin… Read More

11 months ago
Atasi Sembelit Ketika Hamil Supaya Tidak Kena Buasir di Kemudian Hari
  • Ibu Mengandung

Atasi Sembelit Ketika Hamil Supaya Tidak Kena Buasir di Kemudian Hari

Hari ini saya nak berkongsi satu masalah yang biasa dialami oleh ibu hamil iaitu sembelit.… Read More

1 year ago
Amalkan Sedekah Subuh Hatta RM1. Salah Satu Cara Menjemput Rezeki!
  • Umum

Amalkan Sedekah Subuh Hatta RM1. Salah Satu Cara Menjemput Rezeki!

Assalamualaikum, Hai semua. Semoga sihat dan dalam rahmat Allah sentiasa. Pagi ni Allah gerakkan hati… Read More

1 year ago
Shaklee Master Coordinator ‘s Luncheon @ Mandarin Oriental KL
  • Bisnes Shaklee

Shaklee Master Coordinator ‘s Luncheon @ Mandarin Oriental KL

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai semua. Lama rasa saya tak update blog ni. Bukan dah… Read More

1 year ago
Makanan Penambah Tenaga Ibu Menyusu
  • Ibu Menyusu

Makanan Penambah Tenaga Ibu Menyusu

Assalamualaikum Hai semua. Hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua  makanan penambah tenaga ibu… Read More

2 years ago
Diet Secara Sihat : 10 Minggu Diet, Capai BMI Normal, Turun 12 Kg
  • Diet

Diet Secara Sihat : 10 Minggu Diet, Capai BMI Normal, Turun 12 Kg

Diet Secara Sihat Dengan Cinch Shake 10 MINGGU DIET, CAPAI BMI NORMAL, TURUN 12 KG… Read More

2 years ago