7 Tips Atasi Kulit Kering Dan Bersisik Di Kaki

Semua orang terutama wanita di Malaysia yang sering mengimpikan kulit kaki yang lembab, halus dan lembut.. Namun, masalah kulit kering dan bersisik sering menghantui kita semua. Kaki pula merupakan bahagian yang paling mudah dan cepat menjadi kering. Apabila terjadinya masalah ini, kulit akan nampak kasar, kusam, mengerutu dan retak-retak.

Ikutilah tips yang saya berikan dibawah ini, yang pasti mudah dilakukan walau hanya di rumah.

tip-atasi-kulit-kering-dan-bersisik

Faktor Penyumbang Kulit Kering Dan Bersisik

Kulit kering dan bersisik biasanya kerana faktor keturunan, keadaan cuaca yang terlalu panas atau terlalu sejuk, usia yang semakin meningkat, terlalu kerap mandi terutama mandi air hangat, penggunaan sabun yang berlebihan ketika mandi, kekurangan bendalir dalam tubuh dan kerana gizi pemakanan yang tidak seimbang.

Selain daripada itu, kulit bersisik dan kering ini mungkin juga terjadi kerana infeksi bakteria seperti kusta, HIV/AIDS, penyakit kalenjar seperti masalah tiroid, sarkoidosis, kanser dan penggunaan ubat-ubatan tertentu yang mampu mengeringkakn kulit.

Tips Atasi Kulit Kering Dan Bersisik Di Kaki

Elak penggunaan sabun secara berlebihan

Penggunaan sabun mandi secara berlebihan dapat mempengaruhi kelembapan kulit. Pilih sabun jenis cecair atau gel berbanding sabun buku kerana sabun buku selalunya akan menjadikan kulit semakin kering dan bersisik. Setelah selesai mandi, pakailah lotion atau pelembab khusus untuk kaki untuk menjaga kelembapannya.

Elakkan menggaru atau menggosok dengan kuat

Kulit kaki tidak mempunyai kelenjar penghasil minyak. Maka ia sangat  cenderung untuk menjadi kering. Jangan menggaru dan menggosok sembarangan kerana ia akan membuatkan sel kulit di kaki terjejas dan masalah kulit kering dan bersisik menjadi semakin teruk.

Guna pelembab tambahan

Terdapat sangat banyak produk pelembab kulit di pasaran yang mengandungi pelembab tambahan berbanding lotion biasa. Gunakan pelembab yang berkualiti dan bebas dari bahan kimia berbahaya untuk melembabkan kaki dan mengembalikan keelastikan kulit kaki anda.

Rendam kaki dengan jus lemon

Lemon mempunyai kandungan vitamin C yang amat baik untuk membantu melembutkan dan menghaluskan kulit. Sediakan besen air yang telah dicampur dengan jus lemon dan rendamkan kaki anda di dalamnya lebih kurang 10 minit. Kemudian bilaslah kaki anda seperti biasa.

Rawat kulit kering dan bersisik dengan minyak zaitun

Minyak zaitun mempunyai manfaat untuk melembabkan kulit. Sapukan minyak zaitun pada kulit kaki secara merata dan oles dengan lembut sehingga ia merepas sepenuhnya pada kulit kaki.

Ambil air kosong dalam kuantiti yang cukup

Pengambilan air kosong yang mencukupi sangat membantu dalam memastikan kulit kekal cantik dan lembab. Mulai sekarang, ambillah air kosong 2-3 liter sehari atau sekitar 8-10 gelas untuk menjaga kelembapan kulit anda terutama pada kulit kaki.

Memenuhi keperluan gizi untuk kulit

Sperti yang kita tahu, kulit sangat perlukan beberapa nutrisi penting terutamanya vitamin A, Vitamin C, Vitamin E dan beberapa mineral penting untuk mengekalkan kelembapan kulit. Banyakkan makan sayur dan buah dan hindari minuman beralkohol dan mengandungi kafein.

Atasi Kulit Kering Dan Bersisik Dengan Nutrisi Shaklee

Shaklee sangat terkenal dengan produk makanan tambahan yang sangat bagus untuk kulit terutama kulit kaki yang kering dan bersisik. Di antara produk di Shaklee yang membantu anda mengatasi masalah ini adalah :

  • Sutained Released Vita C Plus
  • Vita E Complex
  • ESP Soy Protein
  • Collagen Powder
  • Herbal Blend Multipurpose Cream

 

Testimoni Pengguna

Kulit kering dan bersisik memang digalakkan ambik collagen..sepupu saya…kulit die dah moist..dah tak kering…saya sempat pakai sekotak sebelum preggy..memang puas hati..soft..moist..tak berpeluh walau saya turun naik tangga pagi2 ketika nak angkut anak2 pergi sekolah…celah-celah tempat kat badan..cerah…jalur2 hitam dah cerah…cantik kulit.. kollagen lain saya tak penah cuba..tapi saya pakai tak sampai sekotak…memang dah rase perbezaan…kulit lembut..anjal..moist… tak kering…spupu saya every month sekotak…sebab die keje dalam aircond…kulit mmg kering..

Noor Azura Jusoh


PERKONGSIAN EKSKLUSIF (Pengalaman Sendiri) 2 minggu kemudian…… Kulit bersisik & kering merekah (lengan & betis)?… Yaaa!…. itulah ‘cabaran’ (masalah) yang saya alami selama hari ini. Jadi, izinkan saya berkongsi pengalaman saya setelah menggunakan produk Shaklee – Vitamin E dengan kalian… walaupun saya baru menggunakan selama 14 hari… Produk apa yg saya x cuba?.. John*** & J***son, Ayu S****,… dan banyak lagi, samada ia baik untuk bayi ker, bapak bayi ker.. semua saya cuba. Sayur apa yang saya tak makan?… semua sayur yang berdaun hijau saya makan. Buah oren, anggur, epal, tembikai, pear, betik, pisang…. dan sebagainya semua saya ngap (makan). Berliter² air masak saya minom… namun hasilnya tetap sama… kulit tetap bersisik & kering merekah persis tanah gersang yang kehausan titisan air hujan. Kadang² tu segan jugak la kan, bila mana kawan² tegor kenapa terok sangat kulit jadi seperti itu, bahkan lebih teruk apabila ia kelihatan seperti sisek ular frown emoticon . Nak (hendak) selinsing a.k.a singsing lengan baju pon terasa segan. Struktur kulit saya akan lebih meruncing apabila berada dalam kawasan berpenghawa dingin (air-cond). Tahu tak apa saya buat kalau kulit saya kering pada waktu itu, saya akan mengambil sedikit air dan diratakan pada seluruh lengan saya supaya kulit kelihatan lembap, tapi itu hanya sementara. Keadaan itu akan kembali seperti asalnya tatkala air itu kering disapa angin. Kering, bersisik & merekah lagi frown emoticon …. Benarlah bagai dikata, vitamin/ubat/supplement food adalah MAHAL harganya bagi mereka yang SIHAT, tetapi tidak bagi mereka yang SAKIT (ingin mencari penawar). Akhirnya, saya mencari ikhtiar untuk menggunakan produk Shaklee – Vitamin E. الحمد لله, kini kulit saya terasa kembali ‘remaja’… baru 2 minggu lebih (bermula Okt 1, 2012) saya mengambil Vitamin E setiap hari, dan hasilnya tidak mengecewakan. Kulit saya kelihatan lembap, tidak lagi merekah & bersisik. Emak & Nenek saya juga ada menggunakan Vitamin E ni, jadi saya pun tumpang sekaki lah jika saya pulang menziarahi mereka. Jadi, buat kaum Adam & Hawa di luar sana, sekiranya anda mengalami cabaran yang sama seperti saya, tidak salah jika saya syorkan kepada kalian untuk mencuba & alaminya sendiri. Saya cuma ingin membantu kalian untuk berjimat dengan menggunakan produk yang “it’s always safe, it always works, and it’s always green” Cuma satu pesan saya, kalau elok beritahu saya, kalau tak elok pun beritahu saya. Next, saya nak cuba Gentle Deep Foaming Cleanser pula…

Nizm Shamsury


Hihii sronok sgt sbb dh dpt hasilnya.Muka xkering lg,bibir xpecah@kering,lingkaran gelap bawah mata dh xdak,lenguh2badan pon dh hilang.Tapak kaki jugak makin better pecah2 dh kurang,liang roma pada muka mmg dh xdak…Weee.. Rahsia sy ialah Collagen Shaklee..

Syifa Abdullah‎


3bulan pertama ESP + Vit E. Bulan ke4 + GLA + ALFALFA gambar kiri atas sebelum consume shaklee, gambar kanan atas selepas sebulan, gambar tudung hijau selepas 3bulan, dan gambar tudung purple pulak after 7bulan smile emoticon cuba tgk gambar kiri atas tu tgk ! dah bawah cahaya lampu KLIA ok !!! tapi ??? muka tetap kusam, gelap, tangan pon gelap ok ! IRENG ! cuba tgk pulak gambar tudung purple tu, muka putih, tangan putih ! sekata ! gambar tudung purple g open house after balik keje, dlm pukul 6pm uolls !!!! see 6pm ok 6pm ! alhamdulillah, supplement shaklee sgt2 membantu saya, niat sebenar consume shaklee utk hilangkan jerawat & parut jerawat je, tapi tak sangka sangat2 hasilnya bukan setakat jerawat, tapi kulit jadi licin+gebu+halus+sgt2 moist ! niat nak hilangkan parut je, taknak putih pon uolls ! tapi terkejut pulak boleh putih gebu dari dulu. kalau dulu hitam manis yg amat2, malu sangat2 dgn org sekeliling, tapi sekarang dah tak malu dah grin emoticon bukan kulit muka je uolls ! satu badan ok ! satu badan ! mmg terkejut habis ! sekarang ni tak berlosyen satu badan pon takpe. kalau dulu, asyik la nak berlosyen. sikit2 nak sapu losyen, lagi2 duk dalam aircond, kering yg amat ! uiiii lg 1 nak bgtau ni, dulu nak outstation malas gila, bkn apa, sayang kulit, taknak kulit kena aircond, nanti kering la, mengelupas la, sekarang ni dah tak kisah dah, nak outstation berminggu2 pon takpe la haiiiii, iolls dah tak kisah wink emoticon mula2 mmg langsung tak perasan perubahan pd diri sendiri, tapi kawan kat ofis tegur, eh muka ain dah bersih la, siap tgk dkt2 kata kau ! kemain ! sampai merah2 muka malu kena tegur, malu org tgk dkt2 muka kita ! auchhhhhhh ! eh kawan kat ofis tu yg tegur tu pulak orang yg tak pernah2 puji iolls ok. mau tak merah muka iolls bila org dtg dekat2 tgk muka kita kan grin emoticon alhamdulillah ! syukur alhamdulillah ! shaklee mmg byk membantu. tak sangka dgn bajet yang sikit, tapi hasilnya ? sgt2 SUPERB !

NurulAin Md. Said
.


kulit kering dan bersisik

Kulit kering dan bersisik memberi tanda tubuh kita mungkin kekurangan air dan juga kekurangan nutrisi tertentu di dalam badan. Jika anda tidak mampu untuk mendapatkan nutrisi lengkap daripada makanan, dapatkan bantuan suplemen Shaklee untuk kulit kering dan bersisik.

Hubungi saya untuk konsultasi eksklusif dan maklumat lanjut.

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

 SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

Facebook Comments:
7 Tips Atasi Kulit Kering Dan Bersisik Di Kaki

Recent Posts

11 Makanan Tinggi Vitamin E Yang Perlu Ada Dalam Diet Anda Setiap Hari
  • Nutrisi Vitamin

11 Makanan Tinggi Vitamin E Yang Perlu Ada Dalam Diet Anda Setiap Hari

Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang sangat penting untuk kesihatan tubuh badan manusia. Selain vitamin… Read More

1 year ago
Atasi Sembelit Ketika Hamil Supaya Tidak Kena Buasir di Kemudian Hari
  • Ibu Mengandung

Atasi Sembelit Ketika Hamil Supaya Tidak Kena Buasir di Kemudian Hari

Hari ini saya nak berkongsi satu masalah yang biasa dialami oleh ibu hamil iaitu sembelit.… Read More

1 year ago
Amalkan Sedekah Subuh Hatta RM1. Salah Satu Cara Menjemput Rezeki!
  • Umum

Amalkan Sedekah Subuh Hatta RM1. Salah Satu Cara Menjemput Rezeki!

Assalamualaikum, Hai semua. Semoga sihat dan dalam rahmat Allah sentiasa. Pagi ni Allah gerakkan hati… Read More

1 year ago
Shaklee Master Coordinator ‘s Luncheon @ Mandarin Oriental KL
  • Bisnes Shaklee

Shaklee Master Coordinator ‘s Luncheon @ Mandarin Oriental KL

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai semua. Lama rasa saya tak update blog ni. Bukan dah… Read More

2 years ago
Makanan Penambah Tenaga Ibu Menyusu
  • Ibu Menyusu

Makanan Penambah Tenaga Ibu Menyusu

Assalamualaikum Hai semua. Hari ni saya nak berkongsi dengan anda semua  makanan penambah tenaga ibu… Read More

2 years ago
Diet Secara Sihat : 10 Minggu Diet, Capai BMI Normal, Turun 12 Kg
  • Diet

Diet Secara Sihat : 10 Minggu Diet, Capai BMI Normal, Turun 12 Kg

Diet Secara Sihat Dengan Cinch Shake 10 MINGGU DIET, CAPAI BMI NORMAL, TURUN 12 KG… Read More

2 years ago