Ibu Mengandung

Atasi Sembelit Ketika Hamil Supaya Tidak Kena Buasir di Kemudian Hari

Hari ini saya nak berkongsi satu masalah yang biasa dialami oleh ibu hamil iaitu sembelit. Ya, sembelit. Dengar nama aje pun kita dah dapat bayangkan rasa sakitnya kan? Walau sakitnya tak sehebat sakit bersalin, tapi ia tetap buat kita rasa tak selesa yang teramat. Betul tak?

Mungkin ada sesetengah orang yang memandang sinis isu ini tapi cuba kita bayangkan, perut ibu mengandung yang besar, rasa menekan dekat bawah tu, pastu di tambah dengan sembelit pulak. dan kemudian kena meneran lama dekat dalam bilik air.

Anda pernah alami? saya pernah. So, saya tahu bagaimana rasanya.

Adakah Masalah Sembelit Di Kalangan Ibu Hamil Normal?

Apabila kita hamil, badan kita akan menghasilkan satu hormon yang melambatkan proses sistem percernaan. Maka konstipasi ataupun sembelit akan terjadi.Dalam 30-40% ibu hamil mengalami masalah sembelit ni. Jadi, kalau anda termasuk dalam golongan ni, jangan risau ya. Ia normal. Ramai lagi ibu-ibu yang mengalami masalah ni.

Sembelit boleh menyebabkan kesakitan, pendarahan dan rasa tidak puas.. silap-silap boleh kena buasir. Dalam kes yang lebih parah, ia mampu menyebabkan masalah semasa melahirkan bayi. Jadi, atasi dan legakan sembelit ketika anda sedang hamil. Bagaimana? Jom baca sampai habis.

Punca Sembelit

Punca-punca yang dapat dikenalpasti penyebab sembelit adalah dari pemakanan yang kurang mengamalkan pemakanan seimbang, kurang makan sayur dan buah-buahan, banyak makan daging dan makanan berlemak, banyak makan makanan segera dan kurang minum air.

Selain dari itu, faktor lain seperti gaya hidup yang tidak sistematik, stress, keletihan, kurang bersenam, menahan diri dari membuang air besar juga mempengaruhi terjadinya sembelit.

Jangan biarkan sembelit berpanjangan. Jika tidak penyakit lain yang datang! Jangan anggap ringan masalah sembelit ni ye.

Sembelit mampu beri kesan yang yang tidak kita jangka seperti :

  • kulit jadi kering, berbintik, tidak anjal dan kusam.

  • kembung perut

  • Halitosis, selaput yang tumbuh pada lidah, rekahan pada bibir
  • sakit bahu
  • perasaan bimbang dan cemas
  • Buasir
  • Obesiti – najis yang singgah dalam usus akan menghalang penyerapan nutrien. oleh itu kita tidak mudah berasa kenyang dan akan mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak
  • Penyakit kardiovaskular – akibat tekanan dan tenaga yang kuat semasa meneran, ia boleh mencetuskan penyakit kardiovaskular secara mendadak seperti sakit menyucuk di dada.
  • Ulser Najis – Najis yang keras memberikan tekanan disekitar usus lalu menghalang proses peristalsis. Jika masalah ini serius, ia boleh menyebabkan usus kita berlubang
  • Barah payudara – mereka yang ada masalah sembelit mempunyai risiko yang tinggi untuk mempunyai sel yang abnormal penyumbang kepada barah payudara
  • Halangan kehidupan seks – keupayaan seks menurun

 

Cara saya untuk atasi sembelit ketika hamil

  • makan makanan yang tinggi serat seperti sayur-sayuran, buah-buahan segar dan makanan tinggi serat seperti roti high fiber.

  • minum air kosong banyak-banyak (3-4 liter sehari)
  • buat senaman ringan seperti berjalan-jalan, berenang.
  • ambil suplemen tambahan

Part Suplemen tambahan, saya sangat-sangat recommend anda untuk ambil Ostematrix Shaklee. Suplemen yang pertama kali saya ambil, terus saya jatuh cinta. tiada lagi saat “bercinta” di tandas. Tiada lagi rasa seriau dan gerun setiap pagi bila nak membuang. Paling penting, saya tidak risau akan kena penyakit buasir pulak.

Ostenutrix merupakan produk yang menggantikan ostematrix. Ia sama, cuma telah dipertingkatkan formula menjadikannya 20% lebih baik berbanding ostematrix.
Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk membuat pesanan dan inginkan konsultasi serta maklumat lanjut, anda boleh hubungi saya di:

SMS | Whatsapp | Call : 019-4771733

Penghantaran ke SELURUH MALAYSIA dengan SEGERA

Facebook Comments:
Atasi Sembelit Ketika Hamil Supaya Tidak Kena Buasir di Kemudian Hari

Recent Posts

6 Manfaat Utama Vitamin E pada Tubuh
  • Nutrisi Vitamin

6 Manfaat Utama Vitamin E pada Tubuh

Fakta Ringkas Vitamin E Vitamin E adalah jenis vitamin larut lemak yang boleh disimpan oleh… Read More

6 days ago
  • Umum

Testimoni Set Kehamilan Shaklee – Tak Menyesal Cuba

Kisah diri sendiri dengan Set Kehamilan Shaklee :)) Akak mula kenal shaklee dengan set ni.… Read More

1 month ago
Awas! 9 Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C Yang Perlu Kita Tahu
  • Nutrisi Pemakanan

Awas! 9 Tanda-tanda Kekurangan Vitamin C Yang Perlu Kita Tahu

Vitamin C adalah nutrien penting yang perlu sentiasa ada dalam diet pemakanan harian kita bagi… Read More

4 months ago
11 Makanan Tinggi Vitamin E Yang Perlu Ada Dalam Diet Anda Setiap Hari
  • Nutrisi Vitamin

11 Makanan Tinggi Vitamin E Yang Perlu Ada Dalam Diet Anda Setiap Hari

Apa itu Vitamin E? Vitamin E adalah sejenis antioksidan yang sangat penting untuk kesihatan tubuh… Read More

1 year ago
Amalkan Sedekah Subuh Hatta RM1. Salah Satu Cara Menjemput Rezeki!
  • Umum

Amalkan Sedekah Subuh Hatta RM1. Salah Satu Cara Menjemput Rezeki!

Assalamualaikum, Hai semua. Semoga sihat dan dalam rahmat Allah sentiasa. Pagi ni Allah gerakkan hati… Read More

2 years ago
Shaklee Master Coordinator ‘s Luncheon @ Mandarin Oriental KL
  • Bisnes Shaklee

Shaklee Master Coordinator ‘s Luncheon @ Mandarin Oriental KL

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hai semua. Lama rasa saya tak update blog ni. Bukan dah… Read More

2 years ago