Kencing manis ketika mengandung? diabetes semasa hamil? GDM semasa hamil? Semuanya membawa maksud yang sama.

Punca sebenar penyakit kencing manis yang diperolehi semasa mengandung masih tidak diketahui tapi pakar berpendapat ia terjadi disebabkan oleh keberkesanan insulin yang terganggu akibat pengeluaran hormon dari uri.

Diabetes Mellitus adalah sejenis gangguan atau ketidakaturan yang menghalang badan dari menggunakan makanan dengan berkesan.

Karbohidrat akan dihadamkan di dalam badan untuk membentuk glukosa. Glukosa dalam aliran darah kemudiannya akan dicernakan di dalam pelbagai tisu badan dan proses ini dikawal atur oleh insulin.

Insulin merupakan hormon yang dihasilkan oleh pankreas iaitu organ kecil yang terletak di belakang perut.

Kekurangan insulin dan/atau rintangan insulin (insulin resistance) menyebabkan glukosa tidak dapat memasuki sel badan di mana ia digunakan sebagai sumber tenaga, sebaliknya glukosa akan terkumpul di dalam darah dengan berlebihan dan menyebabkan diabetes melitus.

Video ini tentang Risiko Kencing Manis Semasa Mengandung

Bila dah kena GDM ni, makan kena kawal. Perlu kurangkan makanan berkanji dan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Seelok-eloknya kena follow piramid makanan, lebihkan sayur dan buah. Siksa kan? Dan mampukah?? Mampu atau tidak, kena juga jaga, demi kesihatan dan keselamatan diri dan bayi yang dikandung.

Jika anda tergolong dalam golongan yang berisiko tinggi untuk menghidapi kencing manis semasa mengandung ini, anda patut baca kisah di bawah.

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua kisah rakan saya sendiri, Dr Safiya. Seorang Doktor Perubatan. Beliau adalah salah seorang pengidap kencing manis semasa mengandung. Jom baca…

Pengalaman Pengidap Kencing Manis Semasa Mengandung

Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat mgtt. Ujian minum air gula.. Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo.

Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara.. Bila lambat makan.. Cepat hypo.. Bacaan gula 3.. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start mkn omega guard.. Tak fikir sbb gdm pun tapi utk perkembangan bayi.. Lepas beberapa minggu makan omega mmg perasan perbezaan ketara.

Satu..sangat kurang hypo… Bangun pagi tidak kelaparan.. Gula dlm 4-5 mcm tu.. Lepas makan pun gula tak naik tinggi.. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu.. Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah.. Masa omega guard habis..  Masa tu duk bertangguh.. Malas nak beli cepat-cepat .. Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula.. Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.

Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.

Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je)

Apakah yang terkandung dalam Set Lengkap Kehamilan Shaklee? (KLIK untuk info lanjut)

  • Vitalea Iron Formula : Bekalan nutrisi lengkap untuk keperluan ibu dan bayi. mengandungi zinc untuk membantu penghasilan insulin. Nutrisi yg cukup dalam tubuh akan membantu sistem tubuh berfungsi dengan sempurna
  • B-Complex : Membantu metabolisme gula dan pembebasan tenaga kepada sel badan.
  • Sustained Release Vita-C Plus : Membantu penyerapan iron dari Vitalea untuk mengelakkan hb rendah dan anemia. mencegah mendapan kolesterol dan lemak dlm arteri yang akan menyempitkan salur darah.
  • Ostematrix : Mengandungi kalsium dan magnesium berfungsi menyerap gula (glukosa) di dalam darah dan menukarkannya kepada tenaga. Pengambilan secara konsisten mampu membantu mengawal paras glukosa dalam darah bagi mengelakkan masalah tekanan darah.
  • ESP – Soy Protein Isolate Powder : Sejenis minuman berprotein tinggi daripada sumber soya yang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Indeks glisemik rendah bermaksud suatu makanan itu mempunyai kesan yang rendah terhadap kenaikan paras glukosa di dalam darah. Selain itu ia membantu memberi tenaga berpanjangan dan membantu kawal selera makan.
  • OmegaGuard : Mengandungi asid lemak omega 3 yang sangat baik membantu tubuh dengan membekalkan lemak sihat. Ia mampu menghalang sel daripada menyerap glukosa berlebihan penyebab obesiti. Ia juga mempunyai sifat anti inflamasi (anti-radang) bagi mengelakkan kerosakan sel akibat paras glukosa yang tinggi di dalam tubuh.
  • Garlic Complex – Membantu meningkatkan pengeluaran insulin, merangsang hati untuk mengawal gula dalam darah
Baca Juga :  Sakit Belakang Ketika Hamil: Punca Dan Rawatan Alternatifnya

 

atasi-kencing-manis-ketika-mengandung

Ketahuilah… jika anda pengidap kencing manis ketika mengandung, pelbagai risiko diabetes semasa mengandung yang akan anda dan bayi anda tempuhi. Saya akan share di artikel yang lain.

Jika anda mengalami masalah kencing manis ketika mengandung (GDM), dapatkan set Lengkap kehamilan Untuk GDM di atas segera. Bagi mendapatkan keterangan lanjut dan konsultasi eksklusif, saya boleh dihubungi melalui :

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

 SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

Facebook Comments:
Bagaimana Ibu ini Atasi Kencing Manis Semasa Mengandung (GDM)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.