Bayi anda akan di panggil bayi pramatang jika mereka dilahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan. Secara anggaran, 5% daripada kelahiran adalah kelahiran pramatang.

Selalunya bayi pramatang (terutama jika kelahiran kurang daripada 36 minggu) mungkin lebih kecil dan mungkin akan mengalami masalah pernafasan. Saya berkata mungkin ya. sebab semuanya kuasa dari Allah. kan?

Jika anda mempunyai bayi pramatang dan juga berisiko mendapat bayi pramatang, teruskan pembacaan anda.

Kelahiran Bayi Pramatang

Mereka juga perlukan penjagaan dan pemantauan yang lebih  kerana mereka selalunya mempunyai organ yang kurang matang. Bayi pramatang berkemungkinan lebih lemah, sukar menghisap dan sukar bernafas. Jangan risau ya Ibu-ibu kerana mereka still mempunyai peluang yang baik untuk hidup, cuma lebih daripada separuh akan mempunyai beberapa isu samada kecil atau pun besar.

Jika anda sedang hamil, mungkin tertanya-tanya : Adakah saya berisiko untk mendapat bayi pramatang?

Kita perlu mengetahui apakah antara faktor-faktor risiko yang boleh menyumbang kepada terjadinya kelahiran pramatang:

  • Jangkitan pada vagina dan saluran urin

  • Hamil kembar atau lebih

  • Merokok

  • Ambil dadah seperti kanabis, ekstasi atau kokain

  • Stress akibat masalah kesempitan hidup

  • Trauma akibat masalah keganasan rumahtangga

  • Berlaku keabnormalan pada uterus

  • Pernah menjalani pembedahan serviks sebelumnya

  • Pernah menggugurkan kandungan

  • Pernah mengalami keguguran, terutamanya di antara minggu ke-16 dan ke-24

  • Pernah mengalami kelahiran pramatang

  • Bertukar pasangan di antara dua bayi pertama

Mana yang boleh elak, kita elak. Mana yang tidak boleh elak, kita cuba atasi agar ia tidak menjadi lebih serius. dan saya tak sangka, hidup dalam kemiskinan juga boleh menjadi faktor berlakunya kelahiran pramatang. mungkin kerana ia akan menjurus kepada emosi si ibu yang tidak stabil, selalu runsing dan juga mungkin kerana tidak mendapat nutrisi dari pemakanan selengkap dan sebaik-baiknya. wallahualam.

Jom saksikan video di bawah. kisah ibu yang melahirkan anak beliau pada usia kandungan 32 minggu dan duduk di NICU. Ibu ini tidak boleh ambil jamu kerana ada hypertension (tekanan darah tinggi). Apa yang ibu ini buat untuk memastikan beliau dapat menyusukan bayi pramatang beliau secara eksklusif.

Baca Juga :  Cara Tambah Susu Badan Dengan Cepat Untuk Ibu Bekerja

Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT?

Dan.. di bawah ini ada satu lagi kisah seorang bayi pramatang. Kecil aje tu kan kalau kita tengok gambar di sebelah kiri. tapi, kalau tengok gambar disebelah kanan, nampak dah bam bam.. Alhamdulillah.
Bayi Pramatang

     Salam… Saya baru sahaja lps melahirkan bayi yang pramatang 32minggu pada 6hb 10 2012… sy mengalami masalah PIH dan terpaksa di bedah… Ank saya lahir dgn berat 1.85kg tetapi disebabkan bby dimasukkan ke NICU berat bby jatuh ke 1.6kg.. Sgt sedeh tp stelah di perkenalkan set berpantang & set menyusu 3M alhmdulilah berat bby naik ke 2.6kg lps 2minggu pngambilan.. Hope sy boleh teruskan penyusuan sehingga 2thn utk ank sy secara ekslusif.

~ Qaseh Iffat Chenytha Lee

Ya, ibu ambil set bersalin dan set penyusuan lengkap 3M Shaklee.

3M membawa maksud : Making More Milks. InsyaAllah.

Selain untuk pertambahan berat bayi pramatang yang lebih cantik, ia juga membantu untuk meningkatkan kesihatan bayi dan ibu tentunya secara menyeluruh.

Sistem imunisasi ibu dan bayi menjadi lebih baik dan insyaAllah sukar jatuh sakit. (sukar bukan bermakna tidak mungkin kerana nikmat kesihatan itu hak milik Allah. Cuma kadar kekerapanan untuk jatuh sakit adalah semakin sedikit berbanding mereka yang tidak mengambil suplemen shaklee).

p/s : Anda mungkin mahu baca artikel ini ; Kebaikan Susu Ibu Berbanding Susu Formula yang Ramai Ibu Terlepas Pandang

Anda tidak pernah mencuba set bersalin dan set penyusuan 3M shaklee ni? Cubalah dan rasai sendiri perbezaannya.

Untuk mendapatkan set lengkap penyusuan Shaklee dan Set berpantang shaklee, anda boleh hubungi saya, Norhanita di 019-477173. Setiap pembelian Set Lengkap akan mendapat tips eksklusif cara menambah susu dengan segera.

– Hubungi –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

SMS / Call / Whatsapp:
019 – 477 1733

Email:
norhanita@yourfabulousmama.net

Shaklee ID:
866451

 

atau isi form di bawah (untuk kami hubungi semula secara email)

Nama Anda*

Alamat Email Anda*

No. Telefon (Optional)

Perkara*

Ringkasan Order/Pertanyaan

Facebook Comments:
Bertuah Bayi Pramatang Ini Akibat Set Berpantang dan Set Menyusu 3M

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.