Pernah tak anda bercakap pada diri sendiri soalan di bawah ini :

"Jika aku ada duit, boleh buat side income jual tudung, jual baju"
"Buat bisnes online dan kerja dari rumah juga macam best" 
"Jika aku kaya, boleh duduk rumah aje jaga anak, jaga suami"
"Penatnya la hai kerja dengan orang ni. Salah sikit kena marah. Buat kerja bagai nak gila, tapi tak dihargai"
"Kerja apa ya yang senang nak dapat duit"

Aha.. yang bawah sekali tu… ketahuilah, tiada kerja yang senang. semua kerja perlu usaha gigih. makan gaji pun kena usaha. bekerja sendiri pun kena usaha. tapi caranya lain. Apa-apa pun yang penting ia halal. ye tak?

Dan.. jika anda ada tanya soalan-soalan tu pada diri, teruskan lah membaca. Jika tidak, entry ini tidak sesuai untuk anda.

Dulu, saya juga bekerja makan gaji. Tidak ada apa yang salah dengan makan gaji. pendapatan terjamin setiap bulan. pagi pergi kerja, petang balik rumah. esok ulang semula rutin tu. Seronok memang seronok. Ramai kawan-kawan. Selalu outstation (seronok semasa bujang. tapi lepas berkeluarga dan ada anak, ia jadi tidak seronok sebab kena tinggalkan mereka)

Dan pemikiran memang tertutup masa tu.

"Aku ada Master in Engineering ni, kena kerja makan gaji. kalau tak nanti orang mengata pulak"

Memang banyak fikir pasal pandangan orang sekeliling masa tu. naif sangat. Sampai terlupa, hidup kita ni, mereka kah yang atur? kalau kita susah, mereka kah yang akan tolong? ya.. mereka tolong.. tolong tengok dan tolong kata kesian…

8 tahun yang lalu, Allah tiba-tiba buka hati saya untuk mencuba Shaklee kerana masalah HB yang rendah semasa mengandungkan anak kedua. Setelah mencuba dan merasa kesannya, Saya dengan yakin dan bulat hati bertekad untuk membuat bisnes shaklee secara online. Masa tu hanya sebagai part time, untuk jana pendapatan sampingan. cukup lah sekadar dapat tampung duit baby sitter dan dapat beli pampers anak.

Baca Juga :  Multi Level Marketing MLM Menurut Syariah Islam Yang Ramai Terlepas Pandang

Melangkah setiap bulan, pendapatan saya meningkat dari 3 angka kepada 4 angka. dan sehingga satu tahap pendapatan bulanan dari shaklee ni melebihi pendapatan dari bekerja sebagai penyelidik. Ia membuatkan saya terfikir.. betapa Shaklee ni mampu beri pendapatan yang lumayan. betapa sya mampu tunaikan impian saya dan orang-orang sekeliling saya, jika saya  buat betul-betul. Kena mampu dulu lah kan kalau nak bantu orang lain. ditambah dari pemerhatian saya bahawa ramainya yang mampu dapat pendapatan 5-6 angka sebulan. ofkos lah dengan usaha gigih mereka.

Saya mula buka mata. dan tiba-tiba terdetik di hati…ingin menjadi WAHM (working at home mom). dan mendapat restu suami. Alhamdulillah. Sehingga ke detik ini, saya bangga dengan usaha saya dari 8 tahun yang lepas sehingga sekarang. kerana kalau saya tak mulakan dari dulu, tiadalah saya yang sekarang.

Basically, apa itu kerja dirumah, dan bagaimana ia mampu jana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya secara online ya?

Sama aje macam kerja di pejabat sebenarnya. kita ada target, KPI, work task etc. tapi bekerja sendiri di rumah atau dimana-mana yang ada akses internet.  dan yang paling penting bekerja demi impian diri sendiri dan keluarga, bukan demi impian orang lain.

Bagaimana ia mampu jana pendapatan 4-5 angka sebulan yang stabil tu… depend pada cara kita berusaha lah. kalau main-main.. mana lah nak datang pendapatan yang besar. tiada isitilah duduk, tidur, tengok tv, dapat income besar. tiada ya. semua kena usaha. Tapi, jika betul caranya, dapat bimbingan dari group yang betul, jalan akan jadi lebih mudah. Nak dengan tak nak aje.

owh..lagi satu kan… nama aje bekerja dari rumah… bukan lah 100% masa kita terperap di rumah. ada la jugak masa keluar-keluar.

ini rutin harian yang biasa saya buat sepanjang berbiz shaklee ni. Bekerja sambil HAVE FUN dengan anak-anak. :))))

1) Layan FB/blog/ wassap di rumah dan dimana-mana dengan kehadiran anak-anak syurga

2) Beli barang secara online di website personal (setiap orang SID ada akaun persendirian)

Baca Juga :  Carta Bonus Shaklee

3) Melawat Branch Shaklee untuk beli barang dengan anak-anak. selepas tu melencong pergi mall kejap. hahahaha. takde sape nak marah aihh. biz sendiri kan?

4) Cek order yang sampai ke rumah jika beli secara online. ramai PA yang tolong

5) pos produk shaklee kepada pelanggan. Siap berebut-rebut lagi PA-PA kecil saya tu nak tolong :)))


6) COD barang customer yang dekat dengan rumah atau mereka datang rumah beli

7) menghadiri dan menganjurkan kelas-kelas online bagi yang berada jauh dari “emak Shaklee”. well.. semua nya di hujung jari kan? jauh dekat bukan halangan

8) sesi beramah mesra dan merapatkan ukhuwah dengan anak-anak biz.

9) saya akan bagi reward pada anak-anak yang serius dan perform. opss.. takleh cerita lebih-lebih di sini. Rahsia!

10) menghadiri dan menganjurkan kelas-kelas offline untuk menimba ilmu.

Banyak lagi kalau nak cerita sebenarnya. tapi cukup lah setakat ini dahulu.

Cuma apa yang saya nak ceritakan, tiada salahnya jika kita ada bergulung degree dan master..hatta PHD sekali pun tetapi tidak bekerja makan gaji. tidak salah sama sekali. jika kita rasa ingin makan gaji, dipersilakan. jika rasa nak buat biz, juga dipersilakan. pilihan itu kita yang buat.kedua-duanya demi mencari rezeki yang halal. Asalkan buat bersungguh-sungguh.

Jika anda bekerja dan ingin menjana pendapatan sampingan, atau anda surirumah sepenuh masa yang juga ingin membatu keluarga menjana pendapatan dari rumah, boleh hubungi saya laju-laju untuk saya terangkan dengan lebih lanjut tentang Bisnes Shaklee ini

Secara Online mahupun Offline. Hanya untuk yang serius aje ya.

 

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof

Klik Direct Link Whatsapp:

019 – 477 1733

Shaklee ID
866451

Facebook Comments:
Bisnes Online dan Kerja Dari Rumah Mampu Jana Pendapatan 4-5 Angka Sebulan
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.