Saya mempunyai masalah keguguran rambut yang amat teruk selepas melahirkan anak. Saya ingin tahu mengapa ia berlaku serta bagaimana untuk saya mengatasi masalah tersebut dan caranya untuk memastikan supaya rambut saya kembali sihat seperti dulu?”

Anda juga ada masalah yang sama? Selepas melahirkan anda, tiba-tiba di fasa bayi mula pandai membuat “buih” air liur, rambut tiba-tiba gugur berderai ke lantai dengan banyaknya.

Mama bakal jadi botak?

Owh nooo…

Sebenarnya, masalah rambut gugur selepas bersalin bukanlah sesuatu yang luar biasa.  Perlakuan bayi menyembur air liur akan menyebabkan rambut gugur adalah suatu mitos.

Terdapat beberapa faktor tertentu yang kita perlu lihat mengapakan ia terjadi selepas kita melahirkan si kecil kesayangan kita.

Jom teruskan pembacaan anda.

rambut-gugur-selepas-bersalin

Tahukan Anda?

  1. Keguguran rambut selepas bersalin berlaku kepada hampir semua wanita. Ibu lepas bersalin boleh hilang antara 50 – 100 urat rambut setiap hari.
  2. Hormon yang berubah setelah kelahiran bayi menyebabkan keguguran rambut.
  3. Walaupun rambut banyak gugur di awal kelahiran, anda tidak perlu panik kerana anda tidak akan menjadi botak. Sebaliknya ia akan kembali normal sebaik bayi menyambut ulang tahun pertama.
  4. Biasanya, lebih kurang 5 – 15 % rambut berada dalam peringkat berehat.
  5. Selepas peringkat berehat, rambut akan mulai gugur terutama ketika anda menyikat atau mencuci rambut. Ia akan diganti dengan rambut baharu.
  6. Purata keguguran rambut bagi wanita adalah lebih kurang 100 helai sehari.
  7. Ketika hamil, peningkatan tahap estrogen melambatkan peringkat pertumbuhan. Hanya sedikit sahaja rambut berada dalam keadaan berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari.
  8. Selepas bersalin, tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur ketika mandi atau bersikat.
  9. Keguguran luar biasa akan berkurangan dan rambut akan kembali seperti sebelum pra mengandung. Ini mengambil masa di antara 6 ke 12 bulan selepas bersalin.
  10. Biasanya wanita yang berambut panjang lebih perasan masalah ini berlaku kepada mereka.
Baca Juga :  Diet Selulit : Cara Menghilangkan Selulit Di Paha Paling Mudah Agar Kulit Cantik Sekata

Walaupun keguguran rambut ini adalah biasa kepada ibu selepas bersalin, namun kita tidak boleh hanya berserah diri. Apa yang ibu boleh lakukan adalah dengan :

  • Meneruskan rutin mengambil makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein, zinc dan zat besi, selain daripada mengambil vitamin pre-natal anda.
  • Mengelakkan membuat rawatan rambut yang keterlaluan dan menggunakan bahan kimia seperti mengerinting, mewarna, melurus, sekurang-kurangnya sehingga rambut kembali normal
  • Menghindarkan penggunaan wig kerana ia mampu membuatkan kulit kepala “sesak nafas” dan boleh merosakkan folikel rambut.

Sekiranya masalah keguguran anda terlalu serius, anda mungkin perlu segera berjumpa dengan doktor anda kerana ia berkemungkinan besar petanda anda mempunyai penyakit ‘Postpartum Thyroiditis‘.

Jika anda perasan, saya ada nyatakan di bahagian atas tentang pengambil makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein, zink dan zat besi.

Mengapakah nutrisi sangat penting?  Tahukah anda bahawa tubuh memerlukan nutrisi lengkap untuk berfungsi dengan baik?

 Nutrisi Suplemen

Di dalam kebanyakan organ dan sistem badan, rambut adalah bahagian yang akan menerima nutrisi paling akhir.

Ini kerana rambut adalah bahagian tubuh yang paling kurang penting kepada sistem tubuh kita.

Jika rambut gugur, kita boleh tahu bahawa sebenarnya tubuh kita mungkin tidak mendapat nutrisi yang mencukupi.

Untuk cara yang mudah tetapi selamat, anda boleh mengambil Set Lengkap Selepas Bersalin atau pun mengambil Set Rambut Gugur sahaja.
Omega-1

 Testimoni Pengguna:

Testimoni #1: Fashrina Manaf

Bila tahu manfaat ESP dan Zinc di-combine bersama-sama, sejak lepas bersalin April tahun lepas saya memang amalkan Zinc 1 biji sebelum breakfast. Pagi-pagi minum ESP sebagai sarapan.

Alhamdulillah sampai sekarang, rambut susah nak gugur walaupun time mandi dan basah-basah. Kalau minum ESP saje tapi skip zinc, lama kelamaan akan terus nampak beza; lubang air di bilik mandi akan “berbulu-bulu”.

Tapi bila sambung balik ambil Zinc, tak sampai seminggu dah tak gugur sangat dah rambut ni. Yang bestnya kannnn. Saya ni jenis rambut nipis dan kering.

Sekarang… bila potong rambut kat kedai, akak tukang gunting akan tegur “Eh lebat jugak rambut awak ni” hihi. Rambut pun dah tak sekering dulu. Dah tak bercabang-cabang.

Baca Juga :  Cara Rawatan Rambut Gugur Dan Kering Yang Betul dan Berkesan!

Alhamdulillah. Sekian pengakuan ikhlas sang Ratu mayang mengurai yang dulu mahkotanya tak berapa sihat…hihi.

Testimoni #2: Murni Fairouz

Salam. Nak share sikit pasal pengalaman consume set berpantang shaklee masa bersalin anak kedua. Saya amalkan Vitalea, B complex, Vitamin C dan Zinc + ESP konsisten.

Alhamdulillah.. Nak compare dengan time berpantang anak pertama memang jauh beza. Paling rasa teruja bila luka jahit dalam 3 hari dah sembuh.

Lepas tu cergas & sihat je rasa badan, rambut serius tak gugur, kulit muka memang cantik. Dan yang paling best susu ibu banyak. Syukur sangat..

Thanks Shaklee! Memang berbaloi.

Macamana Nak Order?

Jika anda ada masalah rambut gugur selepas bersalin yang agak kronik dan ingin mencuba suplemen Set Lengkap Rambut Gugur Shaklee, segera hubungi saya untuk dapatkan info lanjut dan konsultasi eksklusif.

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

Klik Direct Link Whatsapp:

019 – 477 1733

Shaklee ID
866451

Facebook Comments:
Cara Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.