Adakah anda sedang mencari cara hilangkan rasa letih dan mengantuk? Rahsianya adalah dengan mengambil Coenzyme Q10. Bagaimana ia berfungsi? Saya ada kongsikan rahsianya di bawah.

Kekal aktif dan bertenaga dengan Coenzyme Q10, antioksida yang menyokong sel untuk menghasilkan tenaga.

Coenzyme Q10 (CoQ10) adalah nutrien yang wujud dan boleh dihasilkan oleh tubuh kita secara semulajadi. Ia juga boleh diperolehi dari makanan yang kita makan. Ia mempunyai banyak fungsi termasuklah untuk tenaga, kulit yang cantik, jantung yang kuat, minda yang sihat dan untuk kesuburan. Ia juga antioksidan yang melindungi sel daripada rosak dan mempunyai peranan penting dalam proses metabolisme tubuh.

Penghasilan CoQ10 Menurun Seiring Dengan Meningkatnya Usia

Semasa muda, badan dapat menghasilkan CoQ10 yang banyak untuk keperluan tubuh termasuklah untuk jantung, hati, paru-paru dan buah pinggang. Apabila usia kita semakin meningkat, penghasilan CoQ10 akan semakin berkurangan.

Pada peringkat umur 50-an atau 60-an, jantung kita akan mengalami kebuluran tenaga. Sebaik sahaja keadaan ini berlaku, jantung tidak lagi mampu bekerja dengan cekap serta tidak berupaya untuk menyampaikan semua oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh organ dan tisu di seluruh badan. Akibatnya, kita akan berasa letih dan tidak bermaya. Tahap CoQ10 Mengikut Umur

Tanda Kekurangan CoQ10

Di antara tanda-tanda anda kekurangan Coq10 adalah :

 • Tercungap-cungap selepas menaiki tangga
 • Berasa mengantuk selepas makan tengahari
 • Berasa letih dan malas bangun pagi
 • Berasa letih pada penghujung hari
 • Kerap terdedah kepada sinar UV
 • Kerap demam dan selsema
 • Kulit kusam dan bermasalah
 • mudah lupa
 • sukar mendapatkan zuriat

Cara Hilangkan Rasa Letih Dan Mengantuk

Bagaimana CoQ10 Berfungsi

Coenzyme Q10 adalah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel. Ia berada di dalam mitokondria, stesen janakuasa sel. Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.

Baca Juga :  9 Tips Mengatasi Insomnia Untuk Elakkan Gangguan Kesihatan Tubuh

Apabila digandingkan dengan polifenol, lebih banyak tenaga terhasil. Ini kerana polifenol akan membantu menghasilkan lebih banyak mitokondria dan CoQ10 akan menjadi bahan api kepada mitokondria yang ada. Maka, lebih banyak tenaga akan dihasilkan. Kita pun akan berasa lebih cergas untuk sepanjang hari.

Tahukah Anda?

Penuaan akan menurunkan tahap Coenzyme Q10 (penjana tenaga dalam sel anda). Penurunan ini akan menyebabkan anda semakin kekurangan tenaga dan cepat berasa letih.

Tingkatkan tenaga anda. Ambillah Coenzyme Q10 supaya anda dapat menjalankan lebih banyak aktiviti, setiap hari!

Keistimewaan Shaklee

 • CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama resveratrol dan tokoferol.
 • Untuk penyerapan optimum, ia dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun.
 • Formulasi berpaten untuk meningkatkan penyerapan CoQ10.
  Patent No: MY-139379-A

Testimoni

Facebook Comments:
Cara Hilangkan Rasa Letih Dan Mengantuk Sepanjang Hari

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.