Dalam artikel sebelum ini saya ada kongsikan dengan anda tentang Adakah Masalah lutut Berbunyi Petanda Sakit Sendi Lutut Yang Serius?

Hari ini saya nak kongsikan dengan anda cara hilangkan sakit sendi lutut dengan cara paling mudah, selamat dan semulajadi. Apa yang telah ramai orang diluar sana amalkan adalah dengan mengambil suplemen tambahan secara konsisten setiap hari. Jadi tidak perlu lagi menanggung kesakitan setiap masa.

Cara Hilangkan Sakit Sendi Lutut

Antara cara hilangkan sakit sendi lutut adalah melalui pengambilan suplemen tambahan. Di ingatkan, ini hanya salah satu ikhtiar. Anda juga disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda untuk rawatan lanjut.

Berikut adalah nutrisi penting yang boleh membantu untuk hilangkan sakit sendi lutut anda.

(1) Kolagen

Kolagen bukan sekadar untuk kulit yang anjal dan halus mulus sahaja tau. Ia sebenarnya merupakan komponen utama tisu penghubung dalam badan.

Kolagen merupakan kira-kira 1/4 daripada jisim badan kita. Ia terdapat di dalam kulit, otot, tendon dan lain-lain.

Kolagen adalah protein yang terdiri daripada asid amino. Untuk tulang dan sendi, asid amino yang diperlukan adalah glycerine, proline, hydroxyproline dan hydroxylysine. Asid amino ini dapat diperolehi daripada kolagen.

Kolagen yang terdapat di sendi dan tulang akan memberi kekuatan, daya tegangan dan fleksibiliti kepada tulang rawan. Serat kolagen yang terhasil juga akan membentuk jaringan yang kuat. Apabila tubuh kita cukup kolagen, tulang rawan dan sendi kita akan menjadi kuat dan fleksible.

kolagen yang paling berkesan

Kelebihan Collagen Powder Shaklee Dalam Membantu Menghilangkan Sakit Lutut

Apabila anda mengambil Collagen Powder Shaklee, ia akan diserap dengan pantas ke dalam peredaran darah dan di ekstrak kepada sel yang memerlukannya. Contohnya fibroblast dalam kulit, kondroit dalam rawan, osteoblast dalam tulang dan tulang rawan di mana ia berfungsi sebagai isyarat untuk memacu sintesis serat kolagen yang baru.

Collagen powder Shaklee akan membantu meningkatkan tahap asid amino yang diperlukan oleh tubuh kita. Kolagen akan membantu dalam melegakan sakit sendi dan sakit lutut anda.  Ia membantu mengekalkan struktur sendi dan mengurangkan ketidakselesaan sendi.

Baca Juga :  7 Tips Untuk Hidup Bahagia Dan Bebas Merdeka

Terdapat kajian klinikal yang menyokong peranan collagen dalam membantu melegakan sakit lutut dan sendi. Anda boleh merujuk kepada link di bawah:

  1. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort
  2. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature.
  3. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain.

kolagen yang paling berkesan

(2) Asid Lemak Omega-3

Asid lemak omega-3 sangat diperlukan oleh tubuh kita. Namun apa yang anda harus tahu, tubuh kita tak mampu nak hasilkan sendiri. Kita perlu dapatkan daripada makanan.

Beberapa kajian mendapati omega-3 mampu mengurangkan keradangan pada sendi. Di antara keradangan sendi yang biasa adalah rheumatoid arthritis (RA), sakit sendi lutut dan kekejangan di awal pagi. Ia mengandungi DHA (asid docosahexaenoic) dan EPA (asid eicosapentaenoic) yang boleh membantu mengurangkan keradangan.

Antara kajian klinikal yang boleh anda rujuk adalah:

Fish oil in knee osteoarthritis: a randomised clinical trial of low dose versus high dose

(3) Resveratrol

Jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Neutraceutricals for Joint Health (Int J Mol Sci. 2012; 13(4): 4202-4232.) telah membuktikan resveratrol boleh membantu dalam

  • Mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan struktur sendi.
  • Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi.
  • Memperbaiki pergerakan
  • Mengatasi masalah kekakuan (stiffness)
  • Menghilangkan ketidakselesaan sendi

Kajian saintifik ini dijalankan terhadap penyakit osteoarthritis (OA), iaitu sejenis penyakit pada sendi yang serius. OA adalah disebabkan oleh terjadinya radang pada sendi atau kerosakan pada tulang rawan. Jika anda mempunyai sakit sendi yang biasa, jika tidak dirawat segera  sangat mudah untuk mendapat OA ni.

Secara ringkasnya, Resveratrol (bahan utama dalam Vivix) berkesan untuk mengatasi masalah keradangan, antioksidan, memperbaiki DNA dan menghalang sel daripada bermutasi.

(4) Kalsium dan Magnesium

Kalsium diperlukan untuk menguatkan tulang. Untuk kalsium diserap secara optimum kedalam tubuh kita, ia perlukan magnesium dan Vitamin D. Apabila anda mengambil pil kalsium, pastikan ia juga disertai dengan magnesium dan vitamin D dalam kuantiti yang mencukupi. Jika tidak, anda berisiko untuk mendapat mendakan kalsium dalam tubuh anda.

Baca Juga :  Kelebihan Anggur Muscadine Yang Ramai Tak Tahu

penyerapan kalsium optimum kalsium shaklee bantu atasi susu badan merudum teruk

Set Sakit Sendi Lutut

Testimoni Pengguna Shaklee

hilangkan sakit lutut

 

hilangkan sakit lutut

 

hilangkan sakit lutut

 

hilangkan sakit lutut

 

hilangkan sakit lutut

 

 

Testimoni di atas bukan rekaan. Ia memang pengalaman sebenar pengguna Shaklee.

Ramai yang sudah berjaya atasi masalah sakit sendi lutut mereka. Anda bila lagi?

Dapatkan Sakit Lutut dan Sendi dari kami segera. Usah siksa diri anda. Jangan biarkan melarat. Takut kena osteoarthritis. Kos perubatan akan menjadi lebih mahal.

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof

Klik Direct Link Whatsapp:

019 – 477 1733

Shaklee ID
866451

Facebook Comments:
Cara Hilangkan Sakit Sendi Lutut Secara Semulajadi Dan Selamat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.