Nak baca kisah Si Rabun dengan cermin mata tak? Jom baca luahan hati beliau.

Saya seorang yang ada rabun jauh. Baru aje saya buat cermin mata baru sebab power meningkat jadi 450. Tinggi bukan? Agak terperanjat juga sebab dua tahun lepas baru buat cermin mata. Terpaksa buat sebab silau pun dah naik. Bila nak drive malam-malam tak nampak. sedih sangat :((((

Kisah saya tahu yang saya ada rabun bila saya pakai cermin mata kakak saya. Masa tu tengah berbual-bual dengan kakak saya. Saja test pakai cermin mata dia. Tiba-tiba rasa dunia ni terang dan indah sangat. Kakak saya cakap la.. Ko ni ada rabun niii!!

Mak dan abah bawa saya pergi kedai mata untuk cek. 200 tau power time tu. patut lah bila pandang papan hitam dalam kelas tak berapa nak nampak. Bila tak nampak, saya refer buku kawan sebelah. Tapi masa tu tak sedar lagi yang diri ni rabun. Sekolah menengah lagi masa tu. sedih betul.

Masa mula-mula pakai tu seronok. sebab dari kecik tengok orang pakai cermin mata macam best aje. stylo. tapi lepas tu, tiba-tiba rasa rimas pulak. huwaaaa… nak elokkan balik mata. Tapi impian tu tak pernah jadi kenyataan. Bila masuk Politeknik, rabun ni makin meningkat pulak kepada 300.. dan sekarang naik lagi ke 450.

Apa saya nak buat ni??

okeh..sampai di situ dulu kisah Si Rabun. Anda mengalami masalah yang sama tak?

Dari pembacaan saya, rabun jauh ni sebenarnya berpunca dari kita sendiri yang sering melihat objek terlalu dekat dalam masa yang lama. Bila kita terlalu lama melihat objek dekat itu, ia akan memberi tekanan kepada mata. Lama kelamaan imej pada retina mata tidak dapat kembali ke kedudukan asal.  contohnya, membaca terlalu lama, membaca dalam gelap, menonton tv dalam jarak yang sangat dekat dan melihat komputer@laptop terlalu lama.

Sedikit tips untuk anda. Setiap 30 minit, berhenti memandang tv/komputer/laptop. pandang ke tempat lain sekejap untuk merehatkan mata.

Saya juga mendapat banyak soalan, bolehkah masalah mata rabun ni kita rawat?

Mata rabun, jawapannya nya kena pakai cermin mata. Tapi ada satu lagi kaedah rawatan, iaitu dengan membuat LASIK, jika anda mampu.

Baca Juga :  Tangani Bintik Kolesterol Di Bawah Mata Secara Semulajadi Supaya Risiko Terkena Sakit Jantung Koronari Berkurangan

LASIK adalah singkatan untuk laser assisted in situ keratomileusis. LASIK ni digunakan untuk membetulkan masalah rabun jauh, rabun dekat mahupun astigmatism. Hanya pakar mata (ophthalmologist) yang boleh menjalankan prosedur ini. Prosedur ini menggunakan laser

Kos untuk buat LASIK bergantung kepada umur dan faktor-faktor lain. Anggaran kos dalam RM7,000-RM11,000. fuhh!! berpinar mata baca. hehehe… dan tak semua orang sesuai untuk buat rawatan LASIK ni. kena pergi buat test dulu. Kalau anda rasa nak buat LASIK, boleh pergi buat dengan Prof Dr. Muhaya.

Kawan- kawan saya ramai yang dah buat. Kejap aje prosedurnya tapi sebelum tu kena pergi cek dulu sesuai ke tak mata kita tu untuk buat LASIK. nak test aje dah rm500. Boleh ke tak boleh buat LASIK, duit RM500 tu tetap kena bayar.

Selain dari lasik, boleh makan berkilo-kilo lobak merah untuk khasiat vitamin A yang baik untuk kesihatan mata. hehehe… acaah aje. memang betul, tapi mampu tak kita nak jadi arnab makan carrot sepanjang masa ni? opkos la tak mampu kan?

Jadi, cadangan saya yang paling mudah, semulajadi dan selamat, dengan mengambil provitamin A.

Mengapa pro-vitamin A, bukan Vitamin A?

Vitamin A jenis pro-vitamin A hanya akan ditukarkan oleh hati kepada vitamin A apabila diperlukan oleh badan sahaja. kalau badan kita tak perlukan vitamin A, ia akan disingkirkan dari tubuh kita.

Jadi, tidak timbul langsung kesan toksik yang tinggi di dalam badan akibat dari pengambilan Vitamin A sehari-hari.

Carotomax – Provitamin A terbaik

Carotomax® ialah campuran proprietari alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan manfaat kuasa karotenoid serba lengkap.

Hebatkan Carotomax ni. Mampu tak nak dapatkan khasiat setara macam yang dinyatakan tu? Hanya dari sebiji carotomax sahaja. Owh ya, betapa mudahnya ambil carotomax ni. Sebiji aje sehari. Senang, Mudah telan. Takde rasa apa-apa.

Jika anda dah terlalu lama pakai cermin mata atau rasa dah tak larat nak layan mata rabun, kena pakai cermin mata, beli contact lens.. malas dah nak jaga cermin mata dan contact lense tu… jom cerahkan mata balik dengan mencuba carotomax ni. Tak payah dah nak kecik-kecikkan mata tu nak tengok tv atau nak baca sign board masa memandu. InsyaAllah. Usaha tangga kejayaan.

Hubungi saya untuk mendapatkan sebotol carotomax bagi diri anda.

Baca Juga :  Cara Untuk Mengatasi Demam Denggi Dengan Segera Tanpa Penggunaan Ubat

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof

Klik Direct Link Whatsapp:

019 – 477 1733

Shaklee ID
866451

Facebook Comments:
Cara Merawat Mata Rabun Jauh Supaya Tak Perlu Kecil-Kecilkan Mata Nak Tengok Suasana Sekeliling

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.