Wanita berisiko untuk mendapat osteoporosis 8 kali ganda lebih tinggi daripada lelaki.

Menjelang usia 60 tahun, 1 daripada 4 orang wanita akan mengalami sekurang-kurangnya satu keretakan pada tulang belakang. Dalam hidup mereka selepas menopos, 1 daripada 3 wanita akan mengalami keretakan pada pinggang. malah yang menakutkan ialah keretakan pinggang ini membawa maut dalam 20% daripada kes keretakan pinggang yang ada.

Takut tak? Saya takut.

Menurut Persatuan Osteoporosis Malaysia, kelaziman tepat penyakit ini tidak diketahui tetapi dianggarkan bahawa lebih 400,000 wanita akan menderita gangguan ini.

Menjelang 2020, golongan warga emas yang melebihi 55 tahun dianggarkan meningkat kepada 4.6 juta daripada populasi yang berjumlah 28.5 juta (sekarang saya tak tahu berapa dah populasi rakyat malaysia).

Osteoporosis ni dijangka akan semakin meningkat melainkan kalau kita ada cara nak kenalpasti siapa yang berisiko nak hadapi masalah ni dan kita cuba cegah masalah ni sebelum mereka menghadapinya. Masalahnya, mampukah kita nak kenalpasti??

Sebab tu la.. kesedaran awal adalah penting untuk menyekat atau melambatkan osteoporosis ni. Jika sudah terkena, ia tidak boleh disembuhkan kembali. Hanya boleh di kawal dari menjadi semakin teruk. Saya? Saya pilih untuk mencegah dari awal.

Sebagai wanita yang pernah hamil dan sekarang sedang menyusu anak, mengambil kalsium dari sumber luar adalah sangat penting. Bukan sebab nanti bayi tak cukup kalsium. Mereka akan dapat sumber kalsium yang cukup.

Kalau dari sumber makanan tak cukup, sumber kalsium tu akan di ambil dari tubuh ibu. So, ibu yang menyusu bayi kalau x cukup kalsium, memang berisiko tinggi nak dapat osteoporosis. Itu yang ibu-ibu selalu sengal-sengal badan, gigi ngilu, gusi berdarah.

Di bawah ni salah seorang wanita dan ibu yang telah melalui fasa mengandung dan menyusu bayi berulang kali. Usia baru 30-an tetapi ujian mendapati beliau telah mendapat osteoporosis. Kalau tak buat Bone Density Test ni, kita memang tak tahu di mana tahap kesihatan tulang kita.

Salah satu faktor yang kita tak boleh pandang ringan adalah nutrisi harian. Untuk memastikan tulang kekal sihat, kita perlu memastikan tubuh mendapat cukup kalsium. Tapi, nak memastikan pengambilan kalsium yang konsisten setiap hari dengan keperluan 1000 – 1300 mg setiap hari, adalah agak sukar.

Baca Juga :  Produk Untuk Kulit Kering Yang Terbukti Selamat & Semulajadi

Pilihan saya?

Tentulah ostematrix Shaklee. Bukan sebab saya jual shaklee semata-mata. tapi sebab saya amalkan ostematrix ni dari dulu sejak 2011. Saya tahu dan rasa kebaikannya. Sape yang tak pernah cuba, cubalah. Anda akan jatuh hati dgn ostematrix ni. InsyaAllah.

Ia bukan sekadar kalsium. Tapi gabungan pelbagai mineral yang lain yang memastikan penyerapan kalsium adalah optimum dan dapat mengelakkan berlakunya masalah pembentukan mendakan kalsium yang menjadi punca masalah batu karang. Ini kalau kalsium yang kita ambil tidak cukup magnesium ya. Ostematrix Shaklee mempunyak nisbah kalsium, magnesium, vitamin D dan mineral lain yang mencukupi untuk memastikan keselamatan penggunanya.

Di bawah ini pula adalah keputusan kepadatan tulang saya dan suami. Kami memang penggemar tegar ostematrix Shaklee. Nak masuk 40-an ni, alhamdulillah result tulang kami normal.

 

Ostematrix Kalsium Suplemen

Ingin cuba Ostematrix?

โ€“ HUBUNGI โ€“

Norhanita Mohd Yusof

Klik Direct Link Whatsapp:

019 โ€“ 477 1733

Shaklee ID
866451

 

Facebook Comments:
Cegah Osteoporosis Sebelum Terlewat
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.