Sape dekat sini suka makan buah anggur..angkat tangan? Ramai kan penggemar buah anggur termasuklah kami sekeluarga. Feberet anak-anak ni anggur. Sekilogram boleh abis sekali hadap je. Parahhh aii.. hihih

Tahukah anda. Anggur ni adalah sejenis tumbuhan yang hebat dan istimewa. Ia disebut sebanyak 6 kali dlm Al-Quran.. ia dikatakan antara buah yang dibawa dalam bahtera Nabi Nuh.

Memang banyak jenis anggur di dunia. salah satunya ialah anggur muscadine atau dikenali sebagai anggur muskat. anggur muskat ni dikatakan anggur paling istimewa. Mengapa??

Kelebihan Anggur Muscadine atau Anggur Muskat

Antara kelebihan anggur muscadine adalah :-

  • Anggur muscadine adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom ( extra 1 kromosom berbanding anggur lain yang hanya mempunyai 19 kromosom), dan oleh kerana pasangan tambahan kromosom ni, ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan termasuk fungsi imun yang tinggi, membekalkan sejenis antipenuaan khas dan antioksidan terbaik.
  • Anggur ini mempunyai buah yang besar, lebih kurang 5cm diameternya…seakan-akan sebiji plum dan hidup di kawasan ekstrem, menjadikan ia mengandungi banyak polifenol dan resveratrol. Ia juga mengandung asid ellagik, yakni sejenis polifenol yang tiada dalam anggur jenis lain. Asid ellagik mempunyai peranan dalam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, juga anti virus dan anti bakteria. kompaun polifenol dalam buah muskat adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah
  •  Ia sudah lama menjadi hidangan masyarakat di benua Amerika dan Eropah, dikatakan mula dinikmati secara komersial di zaman Mesopotamia (di antara negara Turki dan Iran).
  • ia mempunyai 6 kali ganda kandungan resvaratrol lebih tinggi daripada anggur merah biasa. Resveratrol pada hakikatnya juga telah lama menjadi fokus penyelidikan golongan saintis di serata dunia. Dalam tempoh hampir dua dekad, lebih 2,000 eksperimen berbeza telah mencungkil rahsia dan impak ke atas kesihatan.
  • anggur muecadine mempunyai lebih banyak serat diet berbanding nasi atau bran oat
  • anggur muscat tinggi dalam Quercetin iaitu flavanoid yang sangat sihat.

Susah kan nak cari anggur ni..tapi jangan risau.. kini kita dapat nikmati kebaikan anggur muscadine atau muscat ini dengan cara yang mudah dan pantas.

cemana?? dgn vivix lah :)))

Baca juga : Mengapa Vivix Merupakan Suplemen Terbaik Yang Shaklee Ada

kandungan vivix shaklee

Order VivixPromosi  Terkini (KLIK)

Facebook Comments:
Kelebihan Anggur Muscadine Yang Ramai Tak Tahu
Baca Juga :  Senarai Group Iklan FB & Senarai Group Blogger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.