Sembelit Selepas Bersalin

Antara perkara yang menjadi kerisauan bagi ibu yang baru lepas bersalin adalah
“Bolehkah saya buang air besar seperti biasa?”

Ketahuilah, adalah perkara biasa jika anda tidak membuang air besar (konstipasi) untuk tempoh 2 hari pertama selepas anda bersalin.

Kajian menunjukkan 1 daripada 5 orang ibu baru bersalin mengalami kelewatan membuang air besar. Mungkin anda akan berasa kurang selesa untuk menggunakan tandas hospital. keadaan diburukkan lagi apabila anda menjadi takut untuk membuang air besar.

“Bagaimana nanti saya nak buang air besar. Mesti Sakit. Seriaunya nanti dekat tempat jahitan dibawah apabila saya hendak buang air besar! Eii… Kalau kena sembelit bagaimana??!!”

Faktor Yang Menyebabkan Sembelit Selepas Bersalin

#1 : Jumlah progesteron yang tinggi. Sembelit selepas bersalin terjadi disebabkan oleh tahap progesteron yang tinggi semasa kehamilan dan gangguan dalam pengambilan makanan. Buasir adalah penyakit anorektal yang kerap semasa mengandung dan dalam tempoh selepas bersalin.

#2 : Sistem pencernaan yang berfungsi lebih perlahan akibat proses kelahiran

#3 : Kesan daripada ubat yang diberi semasa proses bersalin seperti petidina yang boleh menyebabkan usus berfungsi dengan lebih perlahan berbanding biasa

#4 : Melalui proses kelahiran dibantu seperti forseps dan ventouse

#5 : Pernah melahirkan bayi sebelum ini

#6 : Mengambil tablet zat besi(yang tidak diserap secara efisien ke dalam tubuh) atau ubat antidepresi

#7 : Mendapat jahitan selepas bersalin

#8 : Kurang minum air dan kurang makanan berserat tinggi

Semua yang diatas mungkin akan menyebabkan anda berkemungkinan besar mengalami sembelit (konstipasi) dalam tempoh beberapa hari selepas bersalin. Malah, untuk keadaan yang lebih teruk, anda mungkin akan mengalami sembelit untuk tempoh masa sepanjang berpantang akibat pemakanan kurang serat dan kurang minum air.

Percayalah, saya juga pernah mengalami proses ini semasa melahirkan anak pertama dahulu. Hanya yang mengalami sahaja tahu betapa siksanya mengalami sembelit. Sehingga saya memerlukan bantuan ubat untuk membuang dalam tempoh 1 minggu pertama. Betapa berusahanya saya untuk mengambil banyak serat dari sayur-sayuran hijau dan meminum air sebanyak yang mungkin, which is bagus lah sebenarnya kan.

Baca Juga :  Luka Czer Cepat Sembuh. Apa Rahsia Ibu Ini?

Saya berkenalan dengan Shaklee semasa sedang hamil anak ke-2. selepas itu, memang dalam berpantangkan anak ke-2, saya ambil complete Set Berpantang Shaklee. Alhamdulillah. tiada lagi sembelit. hari ke-2 lg saya dah membuang. Syukur. Takde sembelit langsung. Lega rasanya.

Facebook Comments:
Kenapa Ibu Mudah Mendapat Sembelit Selepas Bersalin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.