Apabila anda mengalami sakit pada tangan, tangan kerap kebas dan berasa lenguh, tangan terasa lemah dan berat dan otot bahu juga lenguh dan amat sakit bila dipicit, ia berkemungkinan besar adalah disebabkan oleh masalah cakera tergelincir ataupun slipped disc.

Ketahui rawatan alternatif untuk slip disc selain daripada kaedah pembedahan.

Apabila saraf dihimpit dengan cakera yang tergelincir, saraf akan memberikan reaksi “sakit saraf” seperti mencucuk, renjatan elektrik, panas dan kejang pada peringkat awalnya. Kebiasaanya, rasa sakit ini akan dirasai sepanjang tangan hingga ke jari.

Jika dibiarkan berlarutan, sakit akan bercampur kebas. Sekiranya keadaan ini dibiarkan berlarutan untuk tempoh masa yang lebih lama tanpa tindakan, ia akan menyebabkan lumpuh.

Namun begitu, rasa berat dan lemah pada tangan tidak semestinya bermakna anda akan mengalami kelumpuhan terutama jika anda rasa sakit dan lenguh pada bahu dan tangan. Ini kerana sakit lenguh bukanlah sakit saraf.

Ia biasanya berpunca daripada kekejangan otot. Jadi, jangan terburu-buru bersetuju untuk melakukan pembedahan tulang belakang jika anda diberitahu anda mengalami masalah slip disc.

Ada kemungkinan, ia boleh dielak dan anda tidak perlu pun untuk menjalani pembedahan tersebut.

Jangan keliru dengan kenyataan di atas ya. Ada beberapa perkara yang anda perlu tahu dan difahami oleh semua orang iaitu

 • Kebanyakan sakit tengkuk (>50%) berpunca daripada sakit sendi facet (arthritis). Gejala klinikal paling utama ialah sakit otot pada tengkuk dan bahu yang menjalar turun ke tangan di samping simptom sampingan lain seperti pening dan hanyut. Dengan kata lain sakit sendi facet tengkuk boleh mimik sakit slipped disc.
 • Kebanyakan sakit slip disc (>50%) akan mempunyai sakit sendi facet pada masa yang sama. Gejala sakit yang bercampur gaul menyebabkan doktor sukar untuk membezakan samada ia sakit sendi facet atau sakit slip disc. Hanya doktor yang berpengalaman mampu membezakannya. Jadi, jangan bergantung hanya pada seorang doktor sahaja. Dapatkan pandangan doktor lain untuk masalah anda.
 • Jika betul anda mengalami slip disc  dan telah disahkan melalui pemeriksaan MRI, alternatif pembedahan bukanlan langkah rawatan yang pertama. Rawatan peringkat awal yang biasanya diberi kepada pesakit slip disc ialah suntikan epidural steroid dan juga beberapa ubat saraf yang perlu dimakan.
Baca Juga :  Rawatan Alternatif Tumor Otak Melalui Nutrisi Pemakanan

Jom Baca >> 7 Cara Kurangkan Sakit Slip Disc

Punca Terjadinya Slipped Disc

Vitamin dan Suplemen Untuk Masalah Tulang Belakang

Selain rawatan di atas berkaitan struktur mekanikal tulang belakang, masalah Slip Disc juga boleh dibantu melalui pemakanan nutrisi. Dengan membekalkan sumber keperluan utama struktur dan mekanisme tulang belakang, ia berupaya membantu pembaikpulihan secara semulajadi dan mengurangkan kesakitan secara dalaman.

Bagaimana ingin mendapatkan nutrisi untuk struktur dan sistem tulang belakang?

Berikut adalah 3 jenis suplemen yang terbukti membantu menyelesaikan masalah berkaitan tulang belakang termasuk Slip Disc. Suplemen-suplemen ini mengandungi nutrisi khas tertentu yang mempunyai kelebihan dan peranannya yang tersendiri untuk membantu sistem tubuh sama ada untuk pembaikpulihan (repair) atau pemuliharan (maintenance).

#1 – OsteMatrix

 • Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium memastikan tulang yang kuat dan padat, penting juga kesihatan ligamen dan otot. Kehadiran vitamin D dan magnesium berperanan meningkatkan kadar kecekapan penyerapan kalsium dan juga untuk pertumbuhan tulang.

#2 – OmegaGuard

 • Omega-3 merupakan anti inflamasi yang baik. Ia mengurangkan radang akibat sakit sendi, membantu melambatkan degredasi tulang rawan dan mengurangkan reaksi keradangan antara sendi.

#3 – Vivix

 • Vivix menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slip disc. Ia sangat penting dalam membantu menyokong kesihatan sendi dan juga menyokong kesihatan tubuh dengan memberi keperluan secara menyeluruh.

 

Testimoni Pengguna

testimoni slip disc
Klik Untuk Besarkan Imej

testimoni slipped disc

testimoni slipped disc

Hubungi Untuk Order

Hubungi saya segera untuk mendapatkan Set Slipped Disc anda. Inshaa Allah kami akan bantu anda sebaik mungkin.

Pastikan anda dapatkannya daripada kami di yourfabulousmama.net. Pengalaman kami dengan shaklee sejak 2011 insya Allah menjadikan kami mempunyai pengalaman yang luas untuk membantu anda mendapatkan kesan yang optimum. Sayang duit kalau beli tapi tak tahu cara pengambilan yang betul dan anda tidak mendapat kesan yang sepatutnya.

Hubungi Segera:

Direct Link Whatsapp:
019 – 477 1733

Shaklee ID:
866451

Facebook Comments:
Rawatan Alternatif Untuk Slip Disc Tanpa Pembedahan

6 thoughts on “Rawatan Alternatif Untuk Slip Disc Tanpa Pembedahan

 • January 16, 2016 at 7:55 am
  Permalink

  Excellent goods from you, man. I have be aware your stuff prior
  to and you are just extremely excellent. I actually like what you have bought here, really like what you are stating and the way in which in which you are saying it.
  You make it enjoyable and you continue to take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a
  great site.

  Reply
 • February 5, 2018 at 10:34 am
  Permalink

  Thanks for sharing

  Reply
 • August 31, 2018 at 2:00 pm
  Permalink

  Semoga semua pesakit slip disc dipermudahkan urusan dan berjumpa dengan rawatan yang bersesuaian dan mujarab untuk dirinya.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.