Dulu apabila nak makan pancake, saya selalu beli tepung pancake instant jenama Pillsbury. Ingatkan susah nak buat pancake yang sedap. Rupa-rupanya mudah sangat nak buat. Bahan-bahan pun mudah nak dapat.

Ini adalah resepi yang memang exactly saya guna untuk buat pancake. Tak sangka, sangat sedap, lembut dan gebu. Anak yang tak berapa suka pancake pun makan dengan banyak dan berulang-ulang cakap… Sedapnyaaaa!

Cubalah. Anda dan keluarga pasti sukakannya.

Baca Juga :  Telur Separuh Masak Rebus Berapa Minit? Ohh Macamtu Caranya

Resepi Pancake Gebu Simple

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan susu full cream
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar mentega
Adunan ni boleh menghasilkan 7-8 keping saiz sederhana. kalau buat kecil-kecil lagi banyak dapat. Untuk kami sekeluarga seramai 5 orang, perlukan sukatan 2 kali ganda dari sukatan di atas.
Baca Juga :  Resepi Roti Putih Homemade Guna Breadmaker Yang Sangat Gebu dan Lembut Dimakan

Cara Membuatnya

(1) Campurkan semua bahan di atas di dalam blender.Kemudian blend semua bahan sampai sebati. (Memang mudah sangat-sangat untuk saya yang tak berapa rajin ni)

P/S : Pastikan blender anda bersih dan tidak berbau sebelum digunakan.

(2) Panaskan non-stick pan. Tuangkan 1 senduk adunan tepung tadi. Biarkan seketika.

(3) Apabila nampak ia berbuih, dan bahagian bawah sudah bertukar ke warna coklat, terbalik kan pancake. Biarkan seketika dan bolehlah di angkat.

Ulanglah buat sampai semua adunan habis.

Baca Juga :  Resepi Tauhu Jepun Simple Tapi Sedap

Siap untuk dimakan!

Boleh dimakan dengan apa sahaja. Kami biasa makan dengan butter dan madu. Kaya dan coklat juga boleh. Ikutlah kreativiti masing-masing ya. Tambah buah-buahan juga boleh.

Cubalah resepi pancake gebu simple ni. Saya gerenti anda tak menyesal.

Dah cuba, tinggalkan komen di bawah yaaaa.

Facebook Comments:
Resepi Pancake Gebu Simple. Anda Wajib Cuba

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.