Pengambilan kalsium yang cukup penting untuk wanita hamil. Ia penting untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat, jantung yang sihat dan penting untuk perkembangan otot dan saraf bayi.

Selain itu, kalsium juga membantu jantung berdenyut secara normal dan berfungsi membantu dalam keupayaan pembekuan darah.

Fakta kalsium dan ibu hamil

  1. Kekurangan kalsium sewaktu hamil menyebabkan bayi menyerap kalsium dari tulang ibu. Ini akan menjejaskan tahap kesihatan ibu hamil pada masa hadapan (berisiko osteoporosis) terutama bagi wanita yang sudah menopos.
  2. Wanita berusia 18 tahun ke atas memerlukan sekurang-kurangnya 1000 mg kalsium sehari (sebelum, semasa dan selepas bersalin). Wanita berusia 18 tahun ke bawah memerlukan sekurang-kurangnya 1300 mg sehari.
  3. Ramai wanita hamil tidak mengambil jumlah kalsium yang mencukupi di sepanjang kehamilan mereka. Perlu diingat, wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 4 kali hidangan produk tenusu atau pengambilan makanan yang kaya dengan kalsium pada setiap hari.
  4. Pengambilan kalsium perlu diteruskan sehinggalah bayi dilahirkan, semasa tempoh penyusuan dan sehinggalah bayi berhenti menyusu.

Kalsium boleh diperolehi dari pelbagai sumber termasuk susu,  yogurt, keju, rumpai laut, badam, bijan, kekacang, tiram, bayam, gandum, brokoli dan lain-lain.  Kalsium adalah mineral yang paling  banyak dalam tubuh badan kita, akan tetapi juga merupakan satu daripada mineral yang paling berkemungkinan tidak dibekalkan dengan mencukupi dalam pemakanan manusia.

Untuk ibu hamil lebih kalsium diperlukan dalam pengambilan seharian berbanding individu biasa.

Baca juga : Cegah Osteoporosis Sebelum Terlewat

Sumber Kalsium Untuk Ibu Hamil Yang Selamat, Berkesan, Semulajadi

Selain kalsium dari sumber makanan, anda juga boleh mendapatkan kalsium dalam bentuk tablet. Pilihan kalsium tablet terbaik adalah Ostematrix Shaklee. Mengapa?

Kerana ia bukan sekadar kalsium. Istimewanya kalsium shaklee adalah kerana ia lengkap dengan magnesium dan vitamin D. Adalah sangat penting untuk anda memastikan tablet kalsium yang anda ambil lengkap dengan vitamin D dan magnesium. Ini untuk memastikan kalsium yang anda ambil adalah selamat.

Saya bagi analogi di sini untuk kita lebih faham tentang pentingnya pemilihan kalsium yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D.

Analoginya:

Kalsium = emas
Tulang = rumah
Magnesium = lori yang bawa emas
Vitamin D = kunci

Ada sebekas emas perlu dihantar ke rumah dengan lori. Tetapi rumah berkunci. Untuk buka rumah tu kita perlukan kunci rumah. Jika tiada kunci, rumah tutup. Maka lori tu akan hantar emas yang ada tu pergi ke rumah lain yg terbuka.

Dengan ostematrix,
Untuk menghantar kalsium ke dalam tulang, kalsium perlukan magnesium. Untuk membolehkan magnesium masuk menghantar kalsium, ia perlukan vitamin D untuk membantu penyerapan

Jika kalsium tidak dibantu oleh magnesium dan vitamin D, kalsium tidak dapat menyerap ke dalam tulang. Kalsium tersebut  akan pergi ke buah pinggang, hati dll. Selain itu, penyerapan yang tidak lengkap juga akan menyebabkan terjadinya pemendapan batu karang.

Bertuahnya kita dapat kenal ostematrix shaklee. Dapat ambil kalsium yang betul dan dapat memainkan peranannya dalam membantu kita mendapatkan tulang yg sihat. Kajian menunjukkan bahawa kalsium shaklee diserap sepenuhnya kedalam tubuh kita selepas 12 jam pengambilan.

Baca Juga :  Demam Semasa Mengandung Berbahaya? Cara Atasi Tanpa Perlu Makan Ubat

penyerapan kalsium optimum

Baca juga: Apa Itu Osteoporosis dan Mengapa Ia lebih Mudah Menyerang Wanita?

Baca juga :Risiko Osteoporosis Lebih Besar Untuk 9 Golongan Ini

Ingin cuba Ostematrix?

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof

Klik Direct Link Whatsapp:

019 – 477 1733

Shaklee ID
866451

Facebook Comments:
Sumber Kalsium Untuk Ibu Hamil – Cegah Osteoporosis Setelah Tua

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.