Stress adalah rangsangan samada dari fizikal atau psikologi. Ia boleh terjadi disebabkan oleh pelbagai faktor. Antaranya :-

 • ketidakpastian ekonomi dan politik,
 • masalah pengangguran
 • penurunan dalam kualiti hidup
 • kekurangan zat makanan
 • masalah dalam keluarga
 • persekitaran yang memberi tekanan
 • tiada sokongan orang sekeliling
 • pekerjaan yang terlalu membebankan

Faktor-faktor di atas biasanya berkait rapat juga dengan faktor biologi yang boleh meningkatkan kadar stress.

Simptom Stress

Kadangkala, kita sendiri tidak sedar bahawa kita mengalami stress dalam jangkamasa yang panjang. Namun, jika anda anda simptom-simptom di bawah, anda sebenarnya mengalami stress tanpa anda sedar.

Vitamin Untuk Hilangkan Stress

Kekurangan nutrisi vitamin terutamanya vitamin B Complex adalah penyebab utama terjadinya stress. Kekurangan vitamin ini sebenarnya akan membawa kepada pelbagai penyakit kesihatan yang lain jika dibiarkan berlarutan.

Vitamin B Complex adalah vitamin yang paling penting untuk memastikan sistem peredaran darah dan sistem saraf kita dapat berfungsi dengan normal dan lancar. Vitamin ini dikaitkan dengan kegelisahan, keresahan, kebimbangan, fungsi metabolik, sistem imun, penghasilan tenaga dan kulit, rambut dan kuku yang sihat.

Vitamin B Complex dan stress mempunyai hubungan yang sangat rapat. Sejak dari dulu, vitamin ini membantu ramai orang untuk menghadapi tekana, stress dan kebimbangan (anxiety). Inilah sebab mengapa vitamin B Complex sangat dikenali sebagai vitamin anti-stress.

Vitamin B Complex ini terdiri daripada gabungan beberapa jenis vitamin B. Vitamin B yang berbeza mempunyai fungsi yang berbeza tetapi saling berkait di antara satu sama lain untuk melegakan stress dan menenangkan perasaan bimbang yang hadir dalam diri.

Riboflavin, niacin, asid folik, Vitamin B6 dan Vitamin B12 bertanggungjawab untuk mengawal selia fungsi normal sistem saraf dan penting untuk penghasilan neurotransmitter.

Riboflavin diperlukan dalam jumlah yang lebih tinggi untuk orang yang mengalami stress. Ia memainkan peranan paling penting untuk membantu mengatasi apa jua keadaan yang memberi tekanan.

Vitamin B2 pula membantu dalam penukaran baki vitamin B kepada bentuk yang boleh digunakan dan juga membantu dalam memperkuat sistem imun yang cenderung menjadi lemah diakibatkan kehadiran stress.

Baca Juga :  5 Cara Ubati Kayap Yang Anda Patut Cuba Sebelum Kayap itu Melilit dan Bercantum!

B2 berkait dengan B1 dan nutrien lain juga berfungsi untuk menukarkan karbohidrat, lemak dan protein kepada tenaga. Alkohol dan merokok juga merosakkan riboflavin.

Niacin membantu tubuh manusia untuk memetabolisme asid lemak dan melepaskan tenaga. Ia juga memainkan peranan penting dalam mempromosikan neuron yang sihat, mengawal gula darah dan menurunkan tahap kolesterol.

Vitamin B6 membantu dalam pembuatan neurotransmitter seperti serotonin yang penting untuk mengatasi tekanan. Ia juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan sistem imun dan sistem saraf semasa stress. Vitamin B Complex sebenarnya perlu bekerjasama sebagai satu pasukan untuk melegakan stress.

Asid folik adalah vitamin B yang lain yang membantu mengatasi tekanan. Kekurangan asid folik sering membawa kepada gangguan psikiatrik.

Vitamin B12 membantu mengawal tahap homocysteine ​​asid amino yang dihasilkan semasa metabolisme protein. Jumlah yang berlebihan dalam vitamin ini dikaitkan dengan gejala psikiatri dan kerosakan pada saluran darah. Oleh itu adalah sangat penting untuk mengambil vitamin B Complex mengikut komposisi yang betul.

Oleh itu, jika anda mengalami stress, anda sebenarnya perlukan Vitamin B Complex.

Bagaimana Memilih Vitamin B Complex Yang Baik

 1. vitamin B Complex mestilah mengandungi kesemua 8 vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA. Kesemuanya perlu diambil serentak dalam masa yang sama.
 2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin
 3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
 4. Elakkan mengambil B Complex yang menawarkan rumusan larut air pelepasan berperingkat.

Perbezaan Vitamin B Complex Shaklee Berbanding Brand Lain

B Complex Shaklee adalah vitamin semulajadi. Diuji keselamatan dan keberkesanannya. Ia mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna dan optimum. Kekurangan atau kelebihan dalam komponen vitamin B akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh.

Vitamin B Complex adalah vitamin larut air. Sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B Complex setiap hari.

Baca Juga :  Tips Hilangkan Badan Berbau

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar kebolehserapan yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana asid folik yang semulajadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh. Untuk makluman, hampir 90% asid folik yang terdapat di dalam pasaran adalah bersifat sintetik.

vitamin untuk hilangkan stressHarga

Sebotol Vitamin B Complex berharga RM68.75 untuk 120 biji termasuk kos penghantaran. Ia untuk kegunaan 4 bulan. Jadi, kita hanya perlu mengeluarkan belanja RM17.20 untuk sebulan dan hanya RM0.60 untuk sehari bagi mendapatkan semua manfaat 8 komponen penting vitamin B. Untuk vitamin semulajadi, ditambah dengan keberkesanan dan manfaat yang anda bakal perolehi, ia adalah tersangat murah.

Order

Perlukan Bantuan?

Jika anda mempunyai masalah untuk membuat ORDER secara online, boleh hubungi saya untuk bantuan lanjut.

– HUBUNGI –

Norhanita Mohd Yusof
Shaklee Certified Product Trainer

Klik Direct Link Whatsapp:

019 – 477 1733

Shaklee ID
866451

Facebook Comments:
Vitamin Untuk Hilangkan Stress Bantu Kawal Emosi Agar Lebih Tenang

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.